БНЕБ стартира Пазар в Рамките на деня през март 2017 г.

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) стартира проект за Пазар в Рамките на деня през месец март 2017 г. Надяваме се финализирането на проекта да стане до август 2017 г. , като до януари 2018 г. БНЕБ ще работи в условията на тестови режим по Пазар в Рамките на деня. Това съобщи Никола Габровски от БНЕБ в рамките на конференцията „Въвеждане на европейски електроенергиен пазар в България – II фаза“, осъществяван от КЕВР с подкрепа на Министерство на петрола на Норвегия (NVE).

За осъществяване на проекта енергийният регулатор ще трябва да направи и промяна в правилата за търговия, а от страна на БНЕБ и бъдещите участници трябва да се изготвят и осъществят и всички съпътстващи технически и нормативни изисквания.
Плановете на БНЕБ са до август 2018 г. да бъде осъществен и проект за експортно-импортна зона.

Пазарното обединение на БНЕБ със съседните пазари по думите на Габровски е планирано за края на 2018 г. - началото на 2019 г. Мениджърът от БНЕБ обясни, че впоследствие страната ни ще се присъедини към пазара MRC (Пазар Ден напред), без да изчака готовността на държавите от четворката – Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Плановете са от февруари 2019 г. страната ни да стане част и от Пазар в Рамките на деня (XBID). За сметка на това обаче процесите за обединяване на българския електроенергиен пазар с този на Македония са реално осъществими.

Развитието досега на Българската електроенергийна борса след старта на 19 януари показва стабилна тенденция за нарастване на търгуваните количества. Към септември 2016 г. борсовият пазар съставлява приблизително 20%. Най-сериозното количество търгувано на борсата е през септември 2016 г. - 11500 Мвтч, обясни Габровски. Освен това по думите му българският пазар следва тенденциите на този в съседните страни – ако средната постигната цена за БНЕБ е 1,46 евро, то за Румъния е 2-3 евро, като на пазара са обхванати основните участници. В допълнение Габровски обясни, че БНЕБ е представена дори и на международно ниво. Прогнозата за развитие на енергийната борса предвижда и разиграва варианти за интеграция към съседните пазари.

2017 година се очертава като поредна важна година по отношение на пазарното обединение, коментира от своя страна Виктория Поповска от ЕСО.


Виктория Поповска от своя страна обясни, че вече има пътна карта по отношение на Пазар Ден напред, като сподели становището на колегата си от БНЕБ Никола Габровски, че едва ли обединението ще се осъществи в рамките на тази година, въпреки че България е изпълнила предварителните изисквания. Има още едно важно условие, но то не зависи от България, уточни Поповска. По думите й то касае липсата на пазара на граница с България. От тази гледна точка и предвид процесите по изграждане на електроенергийния пазар в съседните страни реалното формиране на MRC пазар на западната граница с България е юли 2022 година.
MRC пазарът обединява 19 държави, покриващи потреблението на 80-85% от населението.

Поповска описа и картината за развитието на пазара досега. Така например броят на крайните клиенти, сменили доставчика на електроенергия вече достига 36 069 потребители при 13 105 през 2016 г. 18597 са потребителите със стандартизирани товарови профили, които вече са излезли на пазара. Според данните, обобщени от мениджъра на ЕСО на практика на пазара вече са всички профилни потребители.
Средноаритметичната цена на балансиращата енергия през януари е от порядъка на 266 лв. и тя е напълно премерена, обясни Поповска. В същото време тя отправи препоръка да се обмисли обвързването на цената на борсата с цената на балансиращата енергия. Тръгвайки от гледна точка на постигнатото досега, предстоящото въвеждане на обединен Пазар Ден напред и на обединен Пазар в Рамките на Деня, Поповска очерта и целите на системните оператори в региона – от предложенията за момента на отваряне и затваряне на пазара до предложения за формиране на максимални и минимални цени и изчисления за преминаване към резервен вариант.
В момента се разработва и методика за регионална координация, обясни Поповска, като очерта и вижданията за сроковете на движение по формирането на обединения пазар с оглед на разписаните срокове в Пътната карта и решенията и на ACER по отношение на пазара на Югоизточна Европа.

Както изглежда БНЕБ и ЕСО са в пълна готовност за стартиране на пазара. Графиците са готови, пътната карта е наред. И от страна на енергийната борса, и от страна на оператора твърдят, че моделът за енергийния пазар изготвен от Световната банка няма да попречи и изобщо не им влияе. Не така стоят нещата по отношение на КЕВР. Енергийният регулатор е готов с мрежовите кодекси, но напастването е в зависимост от модела за либерализация, който Световната банка е подготвила. В неофициален разговор експерти от регулатора споделиха, че забавянето в прилагането на модела, което в частност ще изисква и изменения в Закона за енергетиката и по-точно в статута на Националната електрическа компания може да се отрази на развитието на пазара, а това означава и на моделите и сроковете изготвени от ЕСО и БНЕБ.

На пръв поглед изглежда, че политиката не оказва влияние. Но само засега. За всички експерти е много ясно, че стабилността на пазара зависи от стабилността на политическата ситуация и ако в случая трябва да сме по-точни - от възможността на едно стабилно парламентарно мнозинство и решението за осъществяване на реформите, така че най-сетне потребителите не само да слушат за тях но и да ги усетят. Останалото е познато.

Презентациите можете да откриете тук.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари