БНЕБ на крачка от пазар "в рамките на деня"

Периодът юли 2020 г. - 2022 г. ще формира границите на обединения енергиен пазар на Югоизточна Европа

Актуализацията на правилата за търговия на Българската независима енергийна борса ще са готови до средата на октомври. С това се ангажира Пламен Младеновски от КЕВР в рамките на дискусия за пазара на енергия, организирана от сп. „Ютилитис“.

Надяваме се до ноември Комисията за енергийно и водно регулиране да е готова с актуализацията на правилата за търговия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) , за да стартира платформата „търговия в рамките на деня,  коментира преди това  изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов.

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) трябваше да даде технически старт на платформата „пазар в рамките на деня“ до средата на октомври 2017 г. и да започне да тества действието й.  Договорът с Nord Pool за  втория борсов сегмент - „търговия в рамките на деня“, бе подписан през пролетта на т.г. Закъснението е кратко, може да се навакса и не е фатално за пазара, коментираха експерти.

След обединението с борсата на Македония,  БНЕБ работи по пазарното обединение с останалите европейски борси (преговори за обединение 4 ММС към MRC). Плановете са това да се случи през първото тримесечие на 2019 г. - въвеждане на обединен пазар ден напред. За второто тримесечие на 2019 г. е планирано въвеждане на обединен пазар в рамките на деня, като това се счита и за най-важната стъпка, която се очаква да отвори търговията на електроенергия със съседните пазари.

От октомври миналата година стартира работата на втора платформа чрез двустранни дългосрочни договори. До средата на годината с период на доставка за 2019 г. са организирани търгове със средна годишна мощност от над 300 МВт.

На практика закъснение както става ясно няма, а процесите текат почти паралелно, като се има предвид, че пълната либерализация на вътрешния електроенергиен пазар трябва да приключи през 2021 г.

В този смисъл периодът от юли 2020 г. до 2022 г. ще е от най-съществено значение като цяло за електроенергийния пазар в региона, ако се вземат предвид заложените дати за обединението със съседните пазари. България  не може да подмине важната за нея 2021 г., когато процесът на пълна либерализация на електроенергийния пазар трябва да е напълно завършен.

Съществува възможност процесът за обединение със съседните енергийни пазари да се придвижи по-бързо във времето, но той е в зависимост от договора за Енергийната общност, тъй като страните, които не членуват в ЕС не са задължени с осъществяване на обединението на енергийните пазари.

България е изпълнила предварителните изисквания за обединение със съседни пазари, но липсата на пазар на граница с България е съществена пречка. От тази гледна точка и предвид процесите по изграждане на електроенергийния пазар в съседните страни реалното формиране на MRC (въвеждане на обединен пазар ден напред) пазар на западната граница с България е юли 2022 година.

MRC пазарът обединява 19 държави, покриващи потреблението на 80-85% от населението.

Пътната карта за разширение на MRC към регионът на Югоизточна Европа е фиксирана върху месец юли 2020 г., като именно тогава се предвижда и присъединяване на Гърция, Българи и Румъния към обединения пазар ден напред (MRC).Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари