НАЧАЛО » анализи

Бизнесът протестира, за да не загуби възможностите за скрит лобизъм, твърди Тодор Галев

fb
3E news
fb
03-08-2015 10:17:00
fb

Склонен съм да търся причините за протестите на бизнеса срещу цените на електроенергията във възможностите, които държавата е създала за много силен, макар и скрит лобизъм и да се формира печалбата чрез политическо лобиране, а не чрез бизнес практики. Това коментира пред БНР Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията. Той определи и като манипулация на общественото мнение „поскъпването на хляба“, тъй като участието на електроенергията в неговата себестойност е много малка.

По думите му новата цена на електроенергията няма да наруши конкурентноспособността на продукцията на бизнеса и не тя би била причината за това. В частност експертът препоръча не непрекъснато да се търсят резерви, които после се плащат от крайните потребители, а да се засили капацитетът на Комисията за енергийно и водно регулиране, така че да може да прави проверки на място.

Политико-популистки цени е по-вярното определение на цените на тока, от икономически обосновани, допълни Тодор Галев, но от друга гледна точка. От три години е ясно, че цената на тока, както за домакинствата, така и за бизнеса, би трябвало да се вдигне. Тя е нереалистична в момента, спрямо цените на произвежданата електроенергия, така както е според нашето законодателство в момента. Казвам нереалистична, това не означава справедлива, но нереалистична. Ще бъдат засегнати преди всичко малките предприятия или микропредприятията.

Ако погледнем данните за цените, защото това е един от аргументите на работодателските организации, че вдигането на цените ще доведе до намаляване на конкурентноспособността, виждаме че енергоемкостта на нашата индустрия е най-висока от страните в Европейския съюз. Според данните на Евростат на единица произведена продукция ние имаме почти 4 пъти повече употребена енергия отколкото от ЕС, обясни Галев. Той припомни, че доста предприятия са предприели мерки за енергийна ефективност и това показва, че вдигането на цената няма да окаже чак такова голямо влияние на големите потребители. Другаде се крие тяхната конкурентноспособност, обясни експертът.

Според него надценката е много малко и ще останем в ЕС ще се по средата - на 14 място по цена на потребление на големите производители с над 22 Гвтч на година. Така че, очевидно това няма да наруши тяхната конкурентноспособност, беше категоричен Галев.

„Аз съм склонен да търся причините във възможностите, които държавата е създала за много силен, макар и скрит лобизъм и да се формира печалбата чрез политическо лобиране, а не чрез бизнес практики“, коментира експертът.

Това е от една страна, а от друга целта е „да се оказва един непрекъснат натиск върху политиците, изобщо върху изпълнителната власт, тоест да се казва „ние ще изкараме хората на улиците, по един много груб начин“.

Галев определи като манипулация на общественото мнение „вдигането на цената на хляба“. По отношение на вечното търсене на резерви в енергетиката Галев припомни, че „тези прословути резерви винаги се търсят, когато дойде време за смяна на цената на тока и почти винаги се намират, за да не се увеличи колкото е заявено“. По думите му за целта се използват два похвата – първият, който се използва най-масово е, защото така се сваля социалното недоволство. Вторият е свързан с това, че „резерви винаги се търсят от едни и същи хора и винаги се намират“.

„Тогава въпросът е защо не са ги намерили тези резерви предния път, или са ги намерили частично. Тези резерви винаги отново бъркат в джоба на крайния потребител, защото най-често се търсят по линия на формиране на допълнителни дефицити в енергетиката или в НЕК или другаде“, заяви Галев.

По този начин той коментира и съобщението на премиера в неделя за създаване на спецзвено с участието на ДАНС за енергетиката. По думите му в такива ситуации винаги се взимат две решение - или промяна на законодателството, или създаване на нова институция. В същото време според него „и сегашните са достатъчни“. Решението по думите на Тодор Галев е да има по-добро регулиране на цената на тока и увеличаване на капацитета на КЕВР, за да прави проверки на място.

Експертът бе категоричен, че през есента протестът на бизнеса ще спре, но това ще трае само до поредната лобистка поправка.

 

Център за изследване на демокрацията
Тодор Галев
ток
цени
По статията работи:

Маринела Арабаджиева