Баку: Публикациите за „азербайджанска пералня” са предубедени, това е част от кампания срещу страната

Източник: ann.az

Баку определи като предубедени публикациите във водещи чуждестранни медии за пране на големи суми от азербайджанските власти и плащане на лобисти по високите етажи в структурите на европейските институции, които да поддържат добър имидж на страната. Това става ясно от Съобщение на пресслужбата на президента на Азербайджан и Изявление на Али Хасанов, помощник на президента на Азербайджан, отговарящ за обществено-политическите въпроси, които бяха получени в 3e-News в отговор на публикацията „Дипломация на хайвера“: Как Азербайджан си осигурява приятелството на европейски политически лидери".

По мнението на азербайджанските власти тези публикации са част от кампания срещу страната. В стремежа си да отговори на професионалните стандарти и добрите журналистически практики, екипът на 3e-News дава възможност да бъдат изложени всички гледни точки по темата. Публикуваме изпратените ни позиции изцяло и без редакторска намеса.

Съобщение на пресслужбата на президента
 
05.09.2017 г. [14:25]
 
Пресслужбата на президента на Република Азербайджан прави следното изявление относно доклад на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), публикуван на 4 септември 2017 г., и статии, публикувани на базата на този доклад от BBC News (под заглавие „Азербайджан управлява таен мръсен фонд на стойност 3 млрд. долара“, 5 септември 2017 г.) и вестник „Гардиън“:
 
Заявяваме, че нито президентът на Република Азербайджан, нито членове на неговото семейство са свързани по някакъв начин с обвиненията, отправени в тези статии. Усилията за свързване на президента и семейството му с този въпрос са напълно неоснователни, предубедени и провокативни.
 
Знаем, че именно Джордж Сорос и неговите поддръжници, които имат международна репутация на измамници, мошеници, фалшификатори и лъжци, и които действат срещу Азербайджан и неговото ръководство, са лицата зад тази кампания. Мръсните действия на Джордж Сорос трябва да бъдат сериозно разследвани. Арменското лоби, което предприема съгласувани действия заедно с него, провежда мръсна кампания срещу президента на Азербайджан и семейството му. Но въпреки техните усилия, тази кампания не води до резултати. Фактът, че един от съавторите на статията, публикувана от вестник „Гардиън“, е арменката Дина Нагапетян, още веднъж показва, че тези мръсни обвинения същевременно са още едно отвратително действие на световния арменцизъм.
 

Изявление на Али Хасанов, помощник на президента на Азербайджан, отговарящ за обществено-политическите въпроси
 
05.09.2017 г. [15:06]
Баку, 5 септември, AZERTAC
 
В изявление, направено пред AZERTAC, помощник на президента на Азербайджан, отговарящ за обществено-политическите въпроси Али Хасанов коментира доклад на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), разпространен в чуждестранните медии.
 
Али Хасанов заяви:
 
- Бързото развитие, независимата вътрешна и външна политика на Република Азербайджан, която е конституционна, демократична държава, сериозно засяга някои заинтересовани среди, особено Армения и арменското лоби. Доклади, съдържащи предубедени твърдения и субективни възгледи на непрозрачни организации като OCCRP, създадени да обслужват известни цели, се подготвят по заповед на анти-азербайджански центрове и мрежи и след това се разпространяват в световните медии.
 
Основната цел на тази кампания е да навреди на стабилната репутация на Азербайджан и да създаде отрицателна нагласа към страната в международен мащаб. Кампанията е насочена и към известни личности - обществени и политически фигури, длъжностни лица, експерти, които имат приятелско отношение към Азербайджан и правят положителни коментари за развитието на страната, обществения и политическия живот, икономическите постижения, като по този начин се поставя под съмнение дейността на тези фигури.
 
Разследванията разкриха, че един от основните автори на доклада, изготвен от OCCRP, е с арменско гражданство. В същото време един от съавторите на статията, публикувана от вестник „Гардиън“, е Дина Нагапетян, арменска гражданка. Арменското лоби и представителите на анти-азербайджанските мрежи и медии, които са повлияни от арменското лоби, допринасят за широкото разпространение на този материал в световните медии.
 
Бих искал да подчертая, че и в миналото са се появявали подобни предубедени твърдения срещу Азербайджан, неговия президент и членове на неговото семейство, както и че е имало усилия да се организира мръсна кампания срещу нашата държава, но тези, които са поръчали и извършили тези кампании, не са успели да постигнат целите си.
 
За пореден път заявяваме, че обвиненията, отправени от OCCRP, са предубедени, неоснователни и провокативни и са част от мръсна клеветническа кампания, организирана от известни кръгове срещу Азербайджан.
 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари