Багдад може да насочи петрола си в нова посока далеч от Турция

Кюрдите в Ирак страдат от загубата на доходоносните петролни полета в Киркук, върху които наскоро централната власт си възстанови управлението. Това, което някои хора може да не осъзнават е, че Турция също много ще загуби, поради промяната Откакто британците за пръв път откриха петрол в Ирак в Киркук в края на 1920-те години, борбата за собствеността му никога не е престанала, въпреки че участващите играчи са се променили. Този доходен петролен източник, чиято собственост се претендира пряко от кюрдите и арабите, и отчасти от Турция , се връща в актуалните новини.

По време на офанзивата срещу Ислямска държава в Ирак, Регионалното правителство на Кюрдистан се настани в Киркук през 2014 г. За три години Регионалното правителство на Кюрдистан продаваше петрол от Киркук чрез тръбопровод, към турското средиземноморско пристанище Джейхан.

До неотдавна, когато се появи напрежение след проведения в региона референдум за независимост. В отговор на проведения референдум, иракската армия се отправи към Киркук и с подкрепата на шиитски групи, наложи управелнието на централната власт върху петролните полета.

 

Турция е доволна, че Киркук отново е под контрола на Багдад, особено заради тръбопровода Киркук-Джейхан, дълъг 600 мили. Тази линия с дневен капацитет от 150 000 барела е използвана само спорадично и потокът спря напълно след референдума от септември. След като Багдад пое управлението на Киркук, Турция се надява потокът да се възобнови и ще обслужва икономическите й интереси - но това не е така.

 

Ирак смята, че дължи на Иран благодарност за подкрепата на Техеран срещу Ислямска държава. На 9 декември иракският министър на петрола Джабер ал-Луаиби обяви, че Багдад е подписал споразумение за пренасяне на петрола от Киркук през Иран, което е голям удар за Турция.

Споразумението дава възможност за изпомпване на 30 000-60 000 барела петрол дневно към Керманшах, Иран.

 

Сделката може да промени много уравнения в региона. Arez Abdullah, старши член на Партията на патриотичния съюз на Кюрдистан (PUK) в иракския парламент, както и председател на парламентарния комитет за петрол и природен газ, заяви, че Ирак има желание да развива своите петролни и търговски отношения с Иран. Той отбеляза, че с това споразумение съществуващият газопровод Kirkuk-Ceyhan може да стане безполезен и неработещ.

"Това сериозно ще засегне Турция. В момента газопроводът Kirkuk-Ceyhan ще остане. Ирак ще оцени печалбите си и може би ще изостави линията на Ceyhan ", каза той пред Al-Monitor . Abdullah заяви, че Съединените щати няма да бъдат доволни от споразумението между Ирак и Иран. "Но не мисля, че те открито ще се противопоставят на това, тъй като Съединените щати добре познават близките икономически, социални и политически връзки между двете страни", добави той.

Arzu Yilmaz, председател на факултета по "Международни отношения" към Американския университет в Даук, Кюрдистан, заяви, че споразумението има различни измерения.

 

"Киркук е и икономическото сърце на Кюрдистан. Иран, докато доминира в региона на Багдад икономически, военно и политически, не може да разшири господството си в Кюрдистан. С това споразумение можем да кажем, че Иран е добавил към своята сфера на влияние Кюрдистан, като контролира Киркук [чрез Ирак].

Тази сделка ще има отражение и във вътрешната политика на Кюрдистан ", каза г-жа Yilmaz пред Al-Monitor. Тя каза: "Тръбопроводът Kirkuk-Ceyhan има ключова роля в икономическото развитие на правителството на Кюрдистанската демократическа партия". Този тръбопровод имаше важна роля в развитието на икономическите и политическите отношения с Турция. От преминаването на тръбопровода през територия, контролирана от Кюрдистанската демократическа партия /KDP, ще спечели властта в Кюрдистан. Сега [маршрутът би могъл да прекоси районите, контролирани от партиите на Gorran и Партията на патриотичния съюз на Кюрдистан (PUK), и може да осигури подобни облаги за ползи за фракцията на Yekiti-Gorran".

 

Как САЩ ще реагират на нарастващото влияние на Иран в региона? Г-жа Yilmaz отбеляза, че САЩ и Иран дълго време тихо си сътрудничат в борба с Ислямска държава.

"Въпреки че президентът на САЩ продължава да прави изявления срещу Иран, сътрудничеството между САЩ и Иран срещу Ислямска държава на иракската сцена е очевидно. Съединените щати, които имат сериозни проблеми с Турция, имат проблеми с изоставянето на Иран. Докато Турция флиртува с Русия, САЩ дискретно продължават да работят с Иран ", каза тя. Ако това стане реалност, то тогава Турция ще бъде напълно изолирана. Турция, заедно със Съединените щати, бавно изоставя политическите и икономическите сцени на Ирак, оставяйки Багдад в Иран. Най- големият губещ отново ще бъдат кюрдите.

 

Mahmut Bozarslan December 18, 2017, almonitor.com

 

Преводът е публикуван в бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регионКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари