АЯР след лицензията на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй", преди лицензията на 6 блок и в очакване на нова ядрена мощност

Ако в национален мащаб не се подготвят кадри, няма да има кой да работи, категоричен е председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов

Лъчезар Костов

Издаването на лицензията на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“, предстоящият лицензионен процес на 6 блок, повишаването на ефективността на ядрено- горивния цикъл на двата блока при използване на усъвършенствано ядрено гориво, дейностите, свързани с източниците на йонизиращо лъчение и изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци бяха сред темите, на които обърна внимание по време на пресконференция председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов.

Нова ядрена мощност

Не повече от половин година ще бъде необходима на екипа от Агенцията за ядрено регулиране  (АЯР) за издаване на лицензия за изграждане на АЕЦ „Белене“, ако се вземе съответното политическо решение за осъществяване на проекта. Това обясни за председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов на пресконференция. Според обяснението му работата на регулатора ще продължи оттам откъдето е спряно разглеждането на техническия проект. В отговор на въпрос, свързан с твърденията на БАН, че проектът трябва да се преразгледа и поднови, председателят на ядрения регулатор уточни, че подновяването е свързано с новите изисквания за ядрените централи, влезли в сила след аварията в АЕЦ „Фукушима“. В същото време той припомни, че проектът е минал през стрес тестовете на Европейския ядрен регулатор. По думите му проектът на практика ще има нужда от един предварителен анализ, който би могъл да отнеме не особено дълъг период от време. В зависимост от качеството му обаче ще е и работата на експертите от АЯР.

От АЯР бяха категорични, че Националната електрическа компания (НЕК) разполага с достатъчен ресурс за съхранение на оборудването по проекта за АЕЦ „Белене“, получено през изминалата година.

По отношение на строителството на нов ядрен блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“,в материалите на Агенцията за ядрено регулиране се припомня положителното становище на експертизата за избор на площадка. В момента, както става ясно се изчаква решение на екоминистерството по ОВОС. Лицензионният процес ще продължи след представяне на влязло в сила положително решение на министъра на околната среда и водите по доклада за ОВОС, което е необходимо условие, за да може председателя на АЯР да издаде заповед за одобряване на площадката.
 

След лицензията на 5 блок и преди лицензията на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

До октомври 2018 г. АЕЦ „Козлодуй“ трябва да внесе в Агенцията за ядрено регулиране необходимите документи за удължаване на лицензията на блок 6 на централата.

Във връзка с изтичането на проектния срок на експлоатация на 6 блок, АЕЦ „Козлодуй“ продължава изпълнението на дейностите от втория етапа на проекта за продължаване експлоатацията на блока. Това съобщи на годишната пресконференция председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Дейностите по първичния преглед на безопасността протичат на 4 етапа. Той припомни, че на 3 ноември след изпълнение на определените дейности АЯР връчи лицензия за удължаване на срока на експлоатация на 5 блок с 10 години.
Двата блока на атомната централа са и в етап на повишаване на ефективността на ядрено- горивния цикъл при използване на усъвършенстваното ядрено гориво ТВСА-12 и съответно преминаване при повишена топлинна мощност от 104 %..

Поетапният преход към новото гориво започна през 2016 г. на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, като той ще бъде осъществен в продължение на 4 последователни горивни кампании, на два етапа. Първият етап вече е осъществен, като през тази година предстои втори етап, стана ясно от обяснението на Костов.

Председателят на АЯР уточни, че от АЕЦ „Козлодуй“ има подадено заявление за зареждане с новото усъвършенствано ядрено гориво ТВСА-12 (на руската компания ТВЕЛ) и за 5 блок. През месец май 2017 г. АЯР издаде разрешение за поетапен преход на 5 блок към експлоатация с ядрено гориво ТВСА-12, каза Костов.  Според него през април тази година централата ще може а пристъпи към зареждане с новото усъвършенствано ядрено гориво.

Припомняме, че с цел диверсификация на доставките, през 2020 г. АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да организира търг и да избере още един доставчик на ядрено гориво за атомната централа. Още отсега обаче някои експерти смятат, че подобно изискване ще се отрази на цената на ядреното гориво и със сигурност ще го оскъпи. Освен това опасенията, че подобна процедура засилва рисковете, за която и да е атомна централа не са за пренебрегване.

От ядрения регулатор отчитат, че планираните изменения в системите, свързани с преминаването към експлоатация на повишена топлинна на блоковете са осъществени по време на плановите годишни ремонти – 2015-2016 г. за 6 блок и 2016-2017 г. за 5 блок.

На основата на техническата обосновка на безопасността, както и на резултатите от проверката и изпитанията на системите, през октомври 2016 г. АЯР измени условията на лицензията за експлоатация на 6 блок, като включи допълнителни изисквания зо поетапно преминаване към експлоатация на повишена топлинна мощност до 104 % от номиналната. В края на 2017 г. започна  и продължава изпълнението на комплексната програма, включваща изпитания на блока при 100%, 102% и 104 %. В момента в АЯР се извършва преглед и оценка на отчетите от изпитанията, отчетоха от регулатора.

Освен това от АЯР припомниха, че в подновената през ноември 2017 г. лицензия за експлоатация на 5 блок са включени изисквания за поетапно преминаване към експлоатация на повишена топлинна мощност до 104 % и усвояването й. Към настоящия момент блокът се експлоатира на 100%, уточни Лъчезар Костов. По думите у, работа при 104 % може да се осъществи след изпълнение на условията по лицензията, включително и комплексни изпитания.

 

Кадрите

Големите предизвикателства през Агенцията за ядрено регулиране през настоящата година са свързани с изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци, лицензията за 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и промените в ядреното законодателство, заяви в отговор на въпрос Лъчезар Костов. По думите му обаче най-голямото предизвикателство е свързано с липсата на кадри.

„Ако в национален мащаб не се подготвят кадри, след няколко години, независимо какви са заплатите, няма да има кой да работи в този сектор“, беше категоричен председателят на АЯР Лъчезар Костов. Той не подмина и широката международна дейност, осъществявана от регулатора

 

Експертите от агенцията обърнаха внимание на завишението на изискванията в ядреното законодателство и въвеждането на няколко нови уведомителни и регистрационни режими, сред които и следенето на нивото на облъчване дори и на пилотите. Припомняме, че специалистите от Агенцията за ядрено регулиране са отговорни за източниците на йонизиращо лъчение, включително и за дейността на циклотроните за медицински цели. За някои може да изглежда като дейност на друг полюс, но регулаторът следи и носи отговорност и за оборудването на малките стари блокове (1-4 блок) на АЕЦ "Козлодуй"Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари