Аферата Монсанто и глифозатът: Разбраха ли уроците в ЕК

В ЕП се проведе изслушването по повод предложение да се поднови лицензът на ЕС за глифозата. Настоящият лиценз изтича на 15 декември т.г. и Европейската комисия предложи подновяване за следващите десет години

В публично изслушване в сряда и в светлината на така наречената „афера Монсанто“ членовете на ЕП и експерти обсъдиха оценката на риска при употребата на хербицида глифозат.

Какви са фактите

Глифозатът е широко използван, но силно противоречив продукт за защита на растенията, активно вещество в убиеца на плевели „Раундъп“.

Отдавна има съмнения, че хербицидът глифозат, произвеждан от американския концерн "Монсанто", тихомълком трови не само плевелите, но и човека. Изследване от 2016 г., цитирано от "Дойче Веле" показва, че тези опасения съвсем не са безпочвени.

Токсичният хербицид е един от най-често използваните препарати за растителна защита. Хората влизат в контакт с него чрез хранителните продукти и питейната вода или при работа в селското стопанство. Глифозатът е силно оспорван, тъй като има съмнения, че предизвиква ракови заболявания, тежки увреждания на плода в утробата на майката и сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Изследването, цитирано от "Дойче Веле", е проведено сред повече от 2000 души. То показва, че следи от хербицида масово се откриват в урината на германците. Авторката на проучването Моника Крюгер казва, че у 75% от изследваните германци остатъците от глифозат в урината възлизат на минимум 0,5 микрограма на литър, а това е пет пъти повече от нормата. При една трета от изследваните хора са открити дори концентрации между 1 и 4,2 микрограма на литър.

Изследването показва освен това, че най-високо съдържание на глифозат има в урината на хора, работещи в селското стопанство. Значително по-ниски са нивата в урината на хора, които са вегетарианци, вегани или консумират предимно биологично чисти продукти. Голяма концентрация на глифозат е установена в пробите на деца и младежи. На какво се дължи това - не е съвсем ясно. Едно от възможните обяснения е по-различната обмяна на веществата в детския организъм, казва Моника Крюгер.

Световната здравна организация е на мнение, че глифозатът уврежда генетичния материал на човека и вероятно предизвиква рак. Предполага се също така, че той "напада" хормоналната система, уврежда плодовитостта и влияе негативно на микроорганизмите в стомашно-чревния тракт.

Учени, лекари и природозащитници отдавна настояват за забрана на употребата на глифозат в селското стопанство. Германският Институт за изследване на рисковете не споделя тази оценка и смята, че растителната отрова „по всяка вероятност няма канцерогенно действие”, а откритите сега нива на концентрация на глифозат в урината „не са проблематични за здравето”. Тези оценки на германския институт, който играе водеща роля при взимането на европейското решение по въпроса, предизвикват остри критики. Още през ноември 2015 година 96 учени написаха открито писмо до еврокомисаря по здравеопазването, в което се настоява да се забрани употребата на глифозат в ЕС - с аргумента, че анализът на германския Институт за изследване на рисковете съдържа сериозни грешки.

Докъде стигна спорът

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) и Европейската агенция по химикалите (ECHA) заключиха, че глифозатът е безопасен, докато Международната агенция за изследване на рака (IARC) го класифицира като „потенциално канцерогенен за хората“.

По време на изслушването членовете на ЕП обсъдиха с експертите научната основа за оценката на риска от глифозата и предполагаемото влияние на представителите на отрасъла върху тази оценка в САЩ и ЕС.

Изтекла вътрешна електронна поща на Монсанто показва, че научната оценка на глифозата може да е повлияна от самата компания.

Изслушването се проведе по повод продължението на дебата относно подновяването на лиценза на ЕС за глифозата. Настоящият лиценз изтича на 15 декември 2017 г. и Европейската комисия предложи подновяване за следващите десет години. Изслушването имаше за цел да помогне на членовете на ЕП да вземат решение за възможните бъдещи стъпки.


Можете да гледате изявлението на всеки оратор чрез Live Replay.

Презентациите на участниците в конференцията можете да откриете тук.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари