Анкета на 3е-News: 73% искат държавата да участва в строежа на АЕЦ "Белене"

Ако българското правителство и парламентът решат да бъде реализиран проектът за АЕЦ "Белене", бъдещата втора атомна централа на страната ни трябва да бъде посроена изцяло от държавата, или с привличане на външен инввеститор, но с преобладаващо дъжавно участие /магжоритарен дял/. Това е мнението на близо три четвърти от гласувалите в анкетата на електронния портал 3e-News, специализиран в областта на енергетиката, икономиката и екологията.

В допитването, проведено в периода 16.10. - 26.10.2017 г. са гласували общо 6250 потребители на сайта. В този смисъл резултатите от анкетата могат да претендират за представителност на обществената нагласа, а тя е подкрепа за изграждането на АЕЦ "Белене" с известни разлики в мненията по модела, който предстои да бъде избран от кабинета и народните представители.

Само 9 на сто от участвалите в анкетата одобряват модела за цялостно приватизиране на проекта (100% частен инвеститор).

91% намират за неприемливо пълното оттегляне на държавата от проекта.

Според 19% държавата трябва да запази миноритарен дял в него.

Значителен процент от гласувалите - 33 на сто, смятат, че бъдещата АЕЦ трябва да бъде 100% държавна собственост.

Най-голям е броят на участниците в анкетата - 40%, които намират за необходимо АЕЦ "Белене" да бъде построена, като бъде привлечен частен инвеститор, но държавата запазва мажоритарен дял в проектната компания и впоследствие в експлоатационното дружество.

Желанието за участие на държавата в проекта може да се обясни с факта, че обществото изпитва несигурност от възможността да бъде оставен изцяло в частни ръце такъв стратегически обект, който има анагжименти по гарантиране на ядрената безопасност и касае националната сигурност. А също така с недоверието в мотивацията, комепетността решимостта и дори волята /включително неподкупността/ на регулаторните институции да изпълняват стриктно функциите си, ако решенията им касаят изцяло частен субект.

От друга страна досегашната практика с АЕЦ "Козлодуй" показва, че моделът с изцяло държавната собственост работи добре, що се касае до безопасността. Подобни примери могат да се посочат и в Европа, и в света.

Друг е въпросът с управлението на бизнес процесите в една бъдеща ядрена централа. От коментарите във форума става ясно, че вероятно точно тук хората се разколебават в известна степен от предимствата на изцяло държавното управление и смятат, че от привличането на външен инвеститор ще има няколко ползи:
- намаляване на риска от корупционни практики;
- внос на ноу-хау, свързано с управление на производството, финансовите потоци и безопасността;
- привличане и на западни компании, главно при надграждането на електрониката върху ядрения остров, изграден от руски компании, което ще разшири кръга на страните и бизнеса, заинтересовани от реализацията на АЕЦ "Белене".

Резултати от анкетата:

Архив анкети
16.10.2017 | Ако България реши да строи АЕЦ „Белене“ кой модел трябва да следва?

Общо гласували: 6250

Да приватизира изцяло проекта (100% частен инвеститор) - 9%
Държавата да запази миноритарен дял в него   - 19%
Държавата да запази мажоритарен дял в него  -  40%
Да остане 100% държавна собственост - 33%

Ето и някои от коментарите във форума на анкутата:

"Да го правят с държавно участие. Но да има и външен инвеститор - от една страна, да се подели финансовият и пазарният риск, а от друга - да има някакъв по-сериозен антикорупционен контрол, че иначе държавните чиновници и политиците ще източат проекта, както правят досега"

"А ако няма кой да купи тази енергия - това са 2000 мегавата. Да ни покажат изследвания за нуждите от електричество в региона и тогава да говорим. Че сега нещо износът е замрял - търсене ли липсва, цените ли са ниски? И в двата случая това не е добре за новата мощност."

"С държавата е лошо, но без държавата, специално в ядрената енергетика, е още по-лошо. Хората искат и частен инвеститор, но и по-голямо държавно участие. И това е обяснимо - частникът ще следи държавата да не краде токова, а държавата ще регулира действията на инвеститора, така че да не се случи някоя Фокушима и у нас. Има логика."

 "Дайте да мислим напред - имаме оборудването, да го употребим по най-добрия начин. А това е да си построим централата - но държавата да не се дърпа, какво значи 100% приватизация? А кой ще носи отговорност за ядрените щети и т.н.? Да има държавен дял, пък ако се намери и частен инвеститор - добре дошъл, особено ако помогне и за реализацията."

"Ако инвеститорът не избяга, изплашен от размерите на корупция, както направи RWE според някои, "запознати с проекта"...

"Хайде да си припомним, че в един предишен етап на проекта имаше външен инвеститор - германската RWE. Назначили били човек, който специално да следи за корупция в проекта, имайки предвид националните ни особености и практики. Но какво стана - RWE се оттегли, а нашите си останаха да въртят далаверите..."

"Разбирам скептицизма им, особено ако това за RWE е вярно. Но нали трябва да мръднем нанякъде - иначе какво : да си държим оборудването така на поляната и да си го подритваме ли, докато се дърлим кой е виновен и кой не! Лично аз смятам, че трябва да си направим централата - имаме си блоковете, платихме си ги, дайте да включим и европейски фирми за електрониката и да направим нещо смислено, че ми омръзна да гледам как само се граби и се руши в тази държава..."

Това за RWE e вярно, реалисте. Обаче не си баш реалист, ако смяташ, че ще надойдат едни "европейски фирми за електрониката" - и няма да се граби! Ще дойде "Сименс" през която ГЕРБ ще трябва да върне някои "аванси", които получи през последните 10-на години от баварската ХСС. А иначе - с или без рекатори на моравата, целият проект е нереалистичен :-)Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари