НАЧАЛО » анализи

Анализаторите от ЕЛАНА Трейдинг не очакват изненади и сътресения в световната икономика

fb
3E news
fb
25-06-2018 09:06:00
fb

Икономиката е на едно от най-добрите си състояния за последните 10 години и изненади през 2019 г. не се очакват. Това коментира главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг Цветослав Цачев  в лекцията си „Новата лихвена политика и нейното отражение върху основните финансови активи“, в рамките на Мастер клас. В рамките на изложението на различните лектори бе разгледана  новата монетарна политика на САЩ и ефектите, които ще се усетят от глобалната икономика и финансова политика, защо все още се избягват държавните облигации, дали е надут технологичният сектор и може ли да се продължи да се инвестира в него, какво се случва с петрола и скъпоценните метали.

Централните банки в момента подгряват лихвите. Повишението на лихвата е само поради една причина – ако нещо се случи банките да имат резерви да се справят с евентуална криза.

Сега икономиката е на едно от най-добрите си състояния за последните десет години. Рискът е свързан с възникващите пазара, каза Цачев, като приведе и съответните доводи. На този фон той обясни и поскъпването на долара и политиката на Федералния резерв на САЩ. През 2018 г. се наблюдава постепенно сближаване на дългосрочната и краткосрочната лихва, като процесът ще се засили през 2019 г. Десетгодишните облигации достигнаха връх в доходността си тази година и през следващата не се очаква промяна. Негативни ефекти върху икономиката не се наблюдават през тази година, а през 2019 г. се очаква да има негативни ефекти върху задлъжнелите отрасли и домакинствата.

Ситуацията на пазарите в Европа не изглежда по-различна. Еврозоната изглежда по същия начин – като американската икономика, обясни още Цветослав Цачев. Главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг разгледа и очакванията, свързани с намерението на Федералния резерв за повишение на лихвата през 2019 г. и обърна внимание на негативното отражение в доларовите икономики. Той не пропусна да налегне, че икономиките растат със стабилни темпове, а политическите рискове не са дългосрочен ефект за пазарите. Разбира се, европейският фондов пазар изостава спрямо другите, пазари и основно спрямо този на САЩ. Очакванията са, че технологичният сектор и петрола ще тикат пазарите нагоре. В този смисъл той обърна внимание на цената на петрола, която по думите му ще се движи в диапазона до 80 долара на барел, като към края на годината се очаква котировката да е от порядъка на 75 долара за барел и движението на индекса S&P 500.  По думите му пробив може да има при цената на златото – до 1400 долара за тройунция и нов диапазон за валутата евро-долар.  Признаците са за рискове през страните от Латинска Америка и Азия и някакво подобие на дългова криза от 2012 г., но със слабо усещане от страна на глобалните пазари. Не се очаква и особен ефект за глобалните пазари от вносните мита върху стоманата (25 %) и алуминия (10%), коментира Цачев, като напомни, че това е подобие на процеса от 2002 г. В същото време  главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг изрази очакване за мерки от страна на Китай срещу дейността американските фирми, разположени и работещи на територията на страната.

Димитър Георгиев от Елана Трейдинг от своя страна запозна аудиторията с възможността за инвестиции в облигации. В частност той се спря и на доходността на българските ценни книжа. По-късно бе обърнато внимание и на възможността за инвестиции в злато, като един от сигурните активи, към които прибягват вложителите при сътресения на пазарите. Генади Гешев от своя страна посочи, че петролът е подходящ само за спекулативна търговия.

ЕЛАНА Трейдинг
инвестиции
глобална икономика
инвестиционни пазари
лихви
Централни банки
сащ
еврозона
По статията работи:

Маринела Арабаджиева