"Американските" ТЕЦ на свободния пазар? Хипотезите са две - еднократно плащане на част от инвестицията или договори за разлики

Няма да има прекратяване на договорите с американските централи, начинът е постигане на споразумение с тях, обясни Делян Добрев по БНТ

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"
2 Виж всички снимки

Няма да има прекратяване на договорите с американските централи, начинът е постигане на споразумение с тях. Това заяви в интервю за БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Така той разсея съмненията, че държавата тръгва към едностранно прекратяване на договорите с чуждестранните инвеститори в двата ТЕЦ в енергийния комплекс "Марица Изток" - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", породени от вчерашното му изявление за предстоящите промени на пазара на електрическа енергия.

Американските инвеститори вложиха милиарди в изграждането на нова мощност и реновирането на ТЕЦ "Марица Изток 3", като това стана след подписването на дългосрочен договор за изкупуване на произведената от тях електроенергия на преференциални цени, което гарантира възвращаемонст на инвестираните средства и беше основно изискване на банките при осигуряването финансирането на проектен принцип за двата ТЕЦ. Тези договори имат срок на действие още близо 10 години и впечатлението, че инвеститорите ще бъдат подложени на натиск за прекратяване на договорите, стана повод за тревожни коментари в експертните среди. Още повече, че двете компании проявяват кооперативност и участват в преговори в търсене на решение, което да бъде приемлива и за двете страни.  Преди повече от година в резултат на преговори с Министерството на енергетиката и НЕК те приеха споразумение за намаляване на цената за рабполагаемост, с което НЕК спестява разходи от около 90 млн. лева годишно.

"В момента 55 на сто от търговията се прави на свободния пазар. На него вече ще търгуват и централите, чието производство досега се изкупуваше на преференциални цени - ВЕИ, които произвеждат над 5 мвт. час, конгенерациите, ТЕЦ-овете, с изключение на т.нар. „американски“. Там се водят преговори с Европейската комисия, Министерство на енергетиката и собствениците, като амбицията е до 2-3 месеца да има реален напредък", каза Добрев по националната телевизия.

"Техните договори / на "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" - бел.ред./ в този си вид не са съвместими с европейското право. От тази гледна точка тези договори трябва да бъдат променени. С това са наясно и самите "американски" централи - всъщност те са много кооперативни и работят заедно с правителството и с Европейската комисия за решаване на този проблем", заяви Добреви допълни, че "това не се прави в някаква конфронтация, а точно обратното, правят се оопити за споразумение".

Има два варианта за споразумение, уточни председателят на енергийната комисия. "Единият, според мен, е по-приемлив за нас и за Европейската комисия - да се изплати каква част от инвестицията е изплатена и ако има неизплатена част да се сключи споразумение за нея. По този начин да се прекратят тези дългосрочни договори и задължителното изкупуване, да се прекрати тази гарантирана цена, те за бъдат един производител като всички останали производители в България без преференциални цени и гаранции за изкупуване и да продават енергията си на свободния пазар по свободно договорени цени", обясни председателят на парламентарната комисия по енергетика и отново подчерта, че за него това е по-добрият вариант.

Втората хипотеза е отново да се изчисли каква част от инвестицията е вече платена от българските потребители, но останалата част да се направи модел, подобен на ВЕИ-тата. Тоест те да продават на свободния пазар и да имат договор за разлика за останалата част от сумата, която им е гарантирана с дългосрочните договори.

За този казус с американските централи парламентът няма как да помогне, това трябва да са рагвори между Министерството на енергетиката, Европейската комисия и самите американски централи. Такива разговори се водят, но е хубаво те да се ускорят, защото отлагането на този въпрос не е от полза за никого, заяви Делян Добрев. Той изрази надежда в следвакщите 2 -3 месеца да има напредък и да бъде решен този въпрос.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
6 коментари
 • 3 1
  6
  istina
  Колкото и да триете отваряте вратата на Пандора!Четете закона СИМЕОНОВ-ГАМИЗОВ там е дадено как да се постъпи с т.нар.американски централи!Ако това за което са се договорили влезе в сила,ЕРПетата ще имат основоние за вдигане цената за бита ,защото ще купуват енергията за технологични загуби по борсови цени!Цената за балансиране на ЕСО и ЕрП също ще скочи!Всичко това ще доведе до скок в цената за бита!!!
  Напиши отговор
 • 3 0
  5
  енергетик
  А как си представяте иначе да се прекратят договори, които са сключени законно и става въпрос за такива големи инвеститори, които са и гръбнакът на производството на електрическа енергия?! Или трябва да им се платят разликите до цената, която гарантира възвращаемост на инвестираните милиарди, за което те са сключили договори с банките, или ще ни осъдят да плащаме солени неустойки и с право. И ще плащаме ние не само като потребители на ток, а и като данъкоплатци
  Напиши отговор
 • 4 0
  4
  Костадинов Г
  Интересно ми е има ли анализ колко ще бъдат плащанията по договорите за разлики, ако всички производители над 5 мегавата излязат на свободния пазар. Струва ми се, че това ще са огромни суми - повечето ВЕИ -та, специално фотоволтаиците, са с цени над 300 лв. за мегаватчас. Ако продават по 60 - 70 лв. на борсата, трябва да им се доплащат около 240 лв. на мегаватчас. При другите централи разликите са по-малки, но пак са около 100 или над 100 лева. Кой ще плаща? Фондът Сигурност на електроенергийната система няма толкова пари. Означава ли това, че ще изпразним фонда и ще фалираме НЕК, която също можело да плаща?!
  Напиши отговор
 • 2 1
  3
  istina
  Кога ще влезе закона СИМЕОНОВ-ГАМИЗОВ?Искам Валери Симеонов Да отговори!
  Напиши отговор
 • 5 0
  2
  Истината
  Договори за разлики с топлофикациите,когенерациите,веитата,а фонда енергийна сигурност-празен! Народа ли беден ще плаща?
  Напиши отговор
 • 4 0
  1
  от Киев
  Диляне, кажи истината- Цецо не дава да се "бутат" американсrкте договори, щото какво ще отговарям на 5/петата/ молитвена закуска ???
  Напиши отговор