АИКБ към Борисов: Абсурдни и видимо непазарни отклонения в търговията на БНЕБ вдигат цените на тока

Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности, алармират от работодателската организация

Източник: АИКБ

За неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната алармира председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев в писмо до министър-председателя Бойко Борисов. Според него има абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент „ден напред“ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX.


"Припомняме, че с Решение № Ц-11 от 01.07.2018 г. КЕВР определи прогнозна годишна пазарна цена за базов товар за периода 01.07.2018 г. – 30.06.2019 г. в размер на 70 лв./MWh след анализ на търговските резултати на гореспоменатите три борси, както и при прогноза за цена на дългосрочните продукти на БНЕБ за периода 01.07.2018 г. - 30.06.2019 г. в интервала 72,00 – 75,00 лв./MWh. Естествено, това беше ясен референтен сигнал за индустриалните потребители в България за очаквани ценови нива. На тази база се изготвят програми за развитие във всяко едно дружество у нас – по начина, по който Министерство на финансите прави своите приходни и разходни бюджетни разчети", се подчертава в позицията на АИКБ.


Според работодателската организация обаче "резултатите след август 2018 г. не само че показват значителен ръст над прогнозираното, но през последните седмици и дни цените на електроенергията за свободен пазар у нас буквално се взривиха, за да достигнат абсурдните нива от 250-275 лв./MWh. Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален!"


Според АИКБ "твърдения на ресорни управляващи сектора, че това е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност!"


"Цените, на които сме свидетели, са резултат и на системна безотговорност по отношение ресорни ангажименти и нихилизъм спрямо индустриалните енергопотребители – без претенции за изчерпателност, като се започне от недалновидно управление на държавната енергетика в частта добив и производство, мине се през непрозрачни интереси при резервиране на мощности и се стигне до елементарното „хитруване“ за компенсиране на високи цени за емисионни квоти, изземвайки ресурс от крайните индустриални потребители, чрез манипулирано ограничено предлагане на електроенергия. Впрочем, въпрос само на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена", е подчертано в документа.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 0 2
  2
  ххххх
  Горките работодатели...Да ги ожали човек. Те да се научат да плащат първо заплатите, но за реално положен труд. Колкото до борсата - това си е борса, токът е ток, а компютрите са компютри, не компоти.
  Напиши отговор
 • 1 0
  1
  Сделка
  Да се коментира и сделката на CEZ със скандалния продукт + - 100% почасово отклонение 120 МВ за цяла година ! На цена 88 лв мвтч ! http://www.ibex.bg/bin/documents/801_file.pdf В резултатите от търга е ясно че е имало само един продавач. Защо на други които търсеха не им се случи тази оферта ?
  Напиши отговор