НАЧАЛО » анализи

Администрацията на Обама работи плахо по нови цели за редуциране на емисиите

fb
3E news
fb
14-02-2014 01:11:00
fb

Администрацията на американския президент Барак Обама работи по нови цели на САЩ за редуциране на емисиите на парникови газове, за да ги представи пред ООН, съобщи екологчиното издание ееnews.net (http://www.eenews.net/stories/1059994373).

Според републиканците това е част от рекламната кампания на Обама. През есента предстоят избори за Конгрес, което още повече изостря отношенията между републиканци и демократи. Но според други длъжностни лица въпреки коварната политическа ситуация, администрацията не е спряла да разработва нови цели за намаляване емисиите на въглероден диоксид.

В най-малко три срещи до момента от септември насам служителите обсъждат дали новите цели да се простират до 2025 г. или до 2030 г. Очаква се новият специален съветник на Обама Джон Подеста да изгаре ключова роля в процеса.

Целите са съобразени с обещанието на Обама в Копенхаген от 2009 г. , САЩ да намали емисиите си със 17% до края на десетилетието. 

Съединените щати заедно с Китай, Бразилия, Индия поеха ангажимент да разгледат целите си за намаляване на емисиите и да имат готови позиции до началото на 2015 г., като част от усилията да се подпише ново гловабално споразумение за климата в Париж през 2015 г. очаква се споразумението да ангажира всички страни, които да приемат цели за намаляване на емисиите, а не само от малка част от индустраилните сили. Такава готовност изразиха при срещата си миналата седмица президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Франция Франсоа Оланд. Те призоваха всички нации да се включат в амбициозната цел за намаляване емисиите на парникови газове с конретни действия.

Тази позиция сериозно се меси в живота на американците във време, когато не всички страни подкрепят подобна политика и време, когато американската икомика още се възстановява, коментира конгресменът Ед Уитфийлд. Целите от 17% са определени едностранно и това решение така и не е стигнало до галсуване в сената. Сенатор Джон Барасо, също републиканец коментира, че Обама изпозлва писалката, за да сее повече хаос в икономиката. 

От друга страна демократите защитават необходимостта от постигането ан целите до 2020 г.

Държавният департамент е наясно, че 2014 г. е твърде кратък срок за изготвяне на нови цели и мерки с оглед на изборите през есента за Конгрес. Това от друга страна обаче може да се приеме като блокиране постигането на споразумение през 2015 г.

Според Програмата на ООН за околната среда , ако страните възнамеряват да предотвратят катастрофални затопляне , те трябва да се намалят годишните емисии до средно 40 гигатона до 2025 г. от 50 гигатона излъчени през 2010 година.

САЩ не е единственото правителство, което изпитва трудности в работата си по климатичните мерки. Изпълнителният орган на Европейския съюз по-рано тази година , издаде своите препоръки за 40 процента съкращения на въглеродните излизат до 2030 г. . Междувременно лидерите в Китай , сериозно обсъждат 2025 като пикова година за емисиите на парникови газове , както като абсолютна горна граница на въглища в рамките на следващите пет години. Китай вече е започнала консултации за действия, които биха били много важно да се борим с изменението на климата, коментира главният преговарящ по въпросите на климата Су Вей.

В Индия темата е на друго ниво . Аянти Натарян бе заменен като министър на околната среда и стана министър на нефт и природен газ в страната . Това е ход, който не предвещава нищо добро за действия по климата, коментират анализаторите.  Но дори и преди рокадата Натарян заяви, че страната я не бърза да разработи нови цели за климата. Пред репортери на финалната вечер на разговорите във Варшава тя каза, че Индия първо иска да види богатите държави да предприемат по-амбициозни мерки за намаляване на емисиите преди 2020 г.. Когато това се случи, ще бъде много щастливи да говорим за целите на Индия след 2020 г., посочи тя.

На другия край на спектъра е Бразилия, чиито секретар по климатичните промени Карлос Клинк пред "ClimateWire" заяви, че страната активно работи по цели след 2020 г.. Бразилия дори планира да надхвърли обещанията си от Копенхагенза да намали обезлесяването с 80% спрямо своте исторически нива, както и да обвърже целите с решения на най-високо държавно ниво. Министерството на външните работи на Бразилия в момента е водещо по моделиране на емисиите и разработва сценарии за начина, по който Бразилия да постигне максимално амбициите в годините след 2020 г.. Надяваме се до края на 2014 г. да има много добри идеи, подчерта Клинк.

Той посочи обаче, че има големи очаквания към развитите индустриални страни като САЩ, които с позицията си могат да докажат, че са сериозни, а това да доведе до едно стабилно международно споразумение през 2015 г. 

климат
глобално споразумение 2015 г.
Барак Обама
мерки за намаляване на емисиите
парникови газове
Китай
Индия
Бразилия
Карлос Клинк
среща на Барака Обама с Франсоа Оланд
По статията работи: