Авиокомпаниите излизат на печалба още тази година

Само фирмите в Европа ще останат на червено, като загубите им можеда стигнат около $2.8 млрд

Авиокомпаниите по света ще излязат на още тази година, прогнозират от Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA) въз основа на анализ за отминалото тримесечие, съобщава MarketWatch, специализиран сайт на Wall Street Journal.
Очакванията на IATA са за положителен финансов резултат на сектора за около $2.5 млрд., което е с около $300 млн. по-малко от предишна прогноза на асоциацията. Въпреки това печалбата ще е първа за авиационната индустрия от 2007 г. насам.
Ревизираната прогноза на асоциацията показва, че индустрията ще отчете общ приход от около $545 млрд. долара, което представлява ръст от 13% спрямо предходната година.
От водещите пазари единствено Европа ще остане на червено и през тази година, като загубите на авиокомпаниите от Стария континент ще са за около $2.8 млрд. Това според IATA се дължи на понесените загуби заради два фактора – исландския вулкан и стачките. Най-ощетена от стачната вълна ще бъде British Airways. Недоволството на пилотите, когато са в стачка, струва на британския превозвач над $10,1 млн. на ден. Освен това спорът, който се води между борда на директорите и синдикатите за заплащането и условията на труд, няма изгледи да приключи скоро. Преговорите се водят вече една година.
Най-много приходи ще отчетат превозвачите от азиатско-тихоокеанския регион, които ще са на плюс с $2.2 мрлд. евро. Очаква се американските авиокомпании да имат с $1.9 млрд. повече в сравнение с 2009 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари