AstraZeneca купува американската фармацевтична компания Alexion за 39 млрд. долара

Alexion е оценен на 175 долара за акция, което е с 40% по-високо от средната цена на книжата на американската компания през последния месец

Икономика / България
3E news
621
article picture alt description

Британско-шведската фармацевтична компания  AstraZeneca купува американската Alexion Pharmaceuticals, специализирана в разработването на препарати за лечение на редки заболявания, за 39 млрд. долара, съобщи компанията през фондовата борса в Лондон, където се търгуват нейните акции.

Сделката ще осигури на AstraZeneca силна позиция на пазара на лекарства за редки болести с висока стойност и ще стимулира растежа на приходите и паричните потоци през следващите години, което ще й позволи бързо да намали дълга си.

Както става ясно от съобщението на AstraZeneca, Alexion е оценен на 175 долара за акция, което е с 40% по-високо от средната цена на книжата на американската компания през последния месец. Акционерите на Alexion ще получат по 60 долара за акция и 2.1243 ADR на AstraZeneca за всяка акция на компанията*.

Сделката е одобрена от бордовете на директорите на двете компании и те препоръчват на акционерите да я подкрепят.

AstraZeneca отбелязва, че сделката ще изведе лекарствата на Alexion на нови пазари, като китайския. От друга страна, голямата част от годишните приходи на Alexion от 6 милиарда долара идват от Soliris, един от най-скъпите фармацевтични продукти в света.

Сливането на двете компании ще допринесе годишните разходи да бъдат намалени с 500 милиона долара до края на третата година, очаква бордът на директорите на AstraZeneca. За постигане на синергия, обаче, се очаква компанията да похарчи 650 милиона долара през следващите три години.

Очаква се сделката да бъде финализирана през третото тримесечие на 2021 година.

AstraZeneca си партнира с Оксфордския университет, за да разработи собствена ваксина срещу COVID-19, която в момента е в последния си трети етап на тестване. Преди седмица британско-шведската компания обяви, че пускането на пазара на нейната ваксина, тъй като провежда допълнителни изследвания, за да потвърди дали препаратът срещу коронавирус може постигне ефективност от 90%. Първоначално AstraZeneca се смяташе за водеща в надпреварата за разработване на ваксина срещу COVID-19, но сега изостава от Pfizer и германския й партньор BioNTech, както и от Moderna.

С последната сделка британската компания ще затвърди позициите си сред 10-те най-големи производители на лекарства в света. Това ще е най-голямото придобиване на фармацевтичния и биотехнологичния пазар през тази година и четвъртото по големина във всички сектори, обобщава „Ройтерс“.

AstraZeneca е шведско-британска биофармацевтична компания, която разработва и предлага на пазара лекарства за стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдова неврология, както и рак, и инфекциозни заболявания. Компанията работи в повече от 100 страни и има 30 производствени бази по целия свят.

*Програмата ADR (деноминирани в долари капиталови инструменти, емитирани на американските пазари чрез банка депозитар) на AstraZeneca e създадена през 1999 г., когато когато Astra и Zeneca се сливат. Deutsche Bank е банка депозитар на програмата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща