След пълен обрат пазарите на акции преобладаващо затвориха на печалба в петък

Седмината равносметка също е положителна, всички основни индекси са в зелената зона

Икономика / България
3E news
724
article picture alt description

Акциите в Западна Европа спаднаха по време на сутрешната търговия в петък, последвани и от основните индикатори на „Уолстрийт“ в Ню Йорк, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че резултатите от тестовете за COVID-19, взети от него и съпругата му, показват положителен резултат. В късния следобед пазарите рязко се промениха и всички основни индикатори затвориха с минимални печалби, изтривайки загубите, натрупани до обед, след като в четвъртък всички отчетоха повишения.

По-рано американският президент съобщи, че заедно със съпругата си са си направили тестове, след като стана известно, че неговата съветничка Хоуп Хикс е дала положителна проба за COVID-19, а тя го е придружавала по време на пътуването му до Кливланд, където се проведе първият президентски дебат с издигнатия от Демократическата партияДжо Байдън, а след това и в Минесота на среща на президента с избиратели. Хикс е пътувала в самолета на Тръмп.

"Това е потенциално силен негативен ефект за пазара. Основният въпрос, според мен, е дали COVID-19 се е разпространил в горните етажи на правителството на САЩ, както и сред ръководството на Сената. Това може, например, да доведе до спиране на текущите преговори за финансови стимули", прогнозира Джефри Халей, старши пазарен анализатор в брокерската компания Oanda, цитиран от MarketWatch.

Долната Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в четвъртък одобри пакет от стимули за 2.2 трилиона долара, предложен от демократите, съобщиха американски медии. В същото време, както отбелязва %НЮ Йорк таймс“, гласуването отразява неуспеха на опитите за постигане на споразумение между Конгреса и Белия дом относно новите мерки за подкрепа на икономиката.

Също в четвъртък Председателят на Палатата на представителите Нанси Пелоси проведе поредните разговори с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, но двамата не успяха да постигнат споразумение. Пелоси и Мнучин се съгласиха да продължат преговорите. Противоречията са свързани с редица въпроси, включително размера на помощта за отделните щати, както и за данъчните облекчения.

Кога настъпи обратът

В петък в Брюксел продължи специалното заседание на Европейския съвет. На втория ден лидерите на страните от ЕС обсъждаха единния пазар, индустриалната политика и цифровия преход на ЕС. Срещата завърши с кратък информационен отчет за състоянието на Brexit. В крайна сметка те приеха заключения относно COVID-19, единния пазар, промишлената политика, цифровата сфера и външните отношения.

Според някои наблюдатели оповестените Заключения на Европейския съвет от октомврийското заседание са обърнали посоката на пазара, а пълният обрат е настъпил след като в САЩ са обявени последните данни за безработицата.

В последния месечен доклад за заетостта преди президентските избори на 3 ноември от Министерството на труда, обявен в петък, се посочва, че разкритите нови работни места през септември са били 661 000, което се разминават съществено с прогнозите на анализаторите, които очакваха 850 000 нови работни места.

Ръстът на заетостта достигна връх през юни, когато бяха повишени рекордните 4.781 милиона работни заплати. А най-добрата новина се оказа, че безработицата е спаднала до 7.9% през септември от 8.4% през август, докато прогнозите на анализаторите бяха спад до 8.1%.

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се понижи с 0.41%, а с най-голям спад от националните индикатори на „сините чипове“ беше германският DAX (-0.73%) следван от френския САС 40 (-0.67%), британския FTSE 100 (-0.59%), италианския FTSE MIB (-0.42%) и испанския IBEX 35 (-0.16%). Низходящият тренд се запази до ранния следобед и дори при някои индекси се ускори, но около два часа преди да затворят борсите всичко се промени и основните национални измерители затвориха в зелената зона, с изключение на германския DAX.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши британският бенчмарк FTSE 100, а единствен с понижение затвори германският DAX.

Най-печелившите и най-губещите акции

Акциите на британската добивна компания на злато в Египет Centamin, се сринаха с 16.98% и слязоха на дъното на STOXX 600, след като компанията обяви новата си прогноза, според която годишното производство ще спадне след решение на борда за отлагане на някои златни операции в основната си мина Сукари.

Сред губещите бяха за втори пореден ден и книжата на Rolls-Royce Holdings, които се понижиха с 6.63%, след като британският инженерингов холдинг обяви вчера, че планира да пласира за инвеститорите си нова емисия акции в размер на 2 милиарда  паунда (2.58 милиарда долара), за да стабилизира баланса си на фона на рисковете, породени от коронавирусната пандемия. Компанията също така очаква да пусне облигации за поне 1 милиард британски лири в близко бъдеще.

Лидерите по растеж бяха акциите на испанската Actividades de Construccion y Servicios (ACS), чиято цена скочи със 17.1%. Строителна компания заяви в петък, че е получила предложение от френската Vinci да закупи нейно подразделение за около 5.2 милиарда евро.

Книжата на германската комапиня Hochtief, с контролен пакет от ACS, поскъпнаха с 13.05%.

Седмичната равносметка

показва, че всички заподноевропейски основни индекси отчитат ръст, близък до 2%, с изключение на британския бенчмарк. С най-голямо седмично повишение завърши общоевропейският STOXX 600 (+2.02%), следван от исп+1.79%)анския IBEX 35 (+1.90%), френския САС 40 (+1.83%), италианския FTSE MIB (+1.79%), германския DAX (+1.76%) и британския FTSE 100 (+0.79%).

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща