НАЧАЛО » Финанси

Пълен обрат на пазара на акции в Европа на финала на търговията в сряда

След като стартираха на минус, в края на деня всички основни индекси затвориха с повишения

fb
3E news
fb
20-05-2020 07:05:12
fb

Европейските акции стартираха търговията в сряда, 20 май, с понижение, следвайки тренда на Уолстирйт от вторник и азиатската търговия от днес, тъй като съмненията за намиране скоро на коронавирусна ваксина задълбочиха опасенията за бавно икономическо възстановяване след предстояща глобална рецесия.

Трите основни индекса на Уолстрийт в Ню Йорк затвориха с понижение във вторник между 0.5 и 1.6% след информация на STAT News, която постави под въпрос надеждността на резултатите от тестовете с ваксината американската биотехнологична фармацевтична компания Modеrna, обявени в понеделник. Тогава в официално съобщение до медиите от базираната в Масачузетс компания обяви, че тества ваксината си на 45 мъже и небременни жени на възраст 18–55 години, които са получили две дози с разлика от 28 дни между двете инжекции.

Начело по спад излязоха акциите на банки, телекомуникационни компании и туристическия сектор.

До обед настъпиха промени, но пазарът остана без ясно изразена посока. Стартирайки на минус, акциите на обощевропейския индекс Stoxx 600, в който са включени акциите на 600-те най-ликвидни компании в Европа, до обед вече се озоваха в зелената зона, а измерителят на „сините чипове“ се повиши до 0.15%. Сред печелившите бяха и националните индекси на Великобритания FTSE 100 (+0.04%) и на Германия DAX (+0.03%), докато останалите основни измерители останаха в червената зона: италианският FTSE MIB (-0.55%), френският САС 40 (-0.26%) и испанският IBEX 35 (-0.16).

Следобед трендът остана без ясно изразена посока, но час и половина преди да затворят борсите в Западна Европа започна ускорено повишение на всички западноевропейски индексите, тъй като търговията на Уолстрийт стартира с повишение. На първо място това се дължи на обявените много добри финансови резултати на търговците на дребно. Инвеститорите продължават да следят с повишено внимание новините относно постепенното възобновяване на икономическата активност в отделните американски щати и ситуацията с разпространението на коронавирус.

Като че ли най-точно определи защо настъпи обрат на пазара анализаторът на Leuthold Group Джим Полсън пред агенция „Блумбърг“: "Предвид наближаването на летния сезон, когато вирусът може да отслабне и продължаващите изпитвания за ваксини дадат положителни резултати, борсовата търговия вероятно може да бъде подкрепена от нещо различно от осигуряване на ликвидност и предоставяне на бюджетни стимули.“

Статистическите данни, публикувани в сряда, също подкрепиха възходящия тренд. Те показаха забавяне на инфлацията във Великобритания през април до почти четиригодишен минимум.

Потребителските цени в Обединеното кралство миналия месец се повишиха с 0.8% на годишна база, което е най-слабия месечен ръст на цени от август 2016 г., според Националната статистическа служба (ONS) на страната. Така инфлацията се забави в сравнение с март, когато беше отчетено поскъпване с 1.5%. Експертите, анкетирани от Trading Economics, очакваха намаляване на ръста на потребителските цени до 0.9%.

Цените на производителите през април спаднаха с 0.7% на годишна база, след като се повишиха с 0.3% през март. Понижение на цените на производителите бе регистриран за първи път през юни 2016 г., а най-голям месечен ръст бе отчетен през март 2016 г. Експертите очакваха цените на производителите да спаднат с 0.4%.

По-късно и статистическата служба на ЕС „Евростат“ обяви, че априлската инфлация в еврозоната е била ревизирана до 0.3% спрямо първоначалната оценка от 0.4%, което е довело до спад на годишната инфлация да най-ниското равнище от август 2016 година насам.

Обявените корпоративни отчети, повечето от които показват корпоративни печалби, бяха другият основен двигател за поскъпване на акциите в Европа в сряда.

В крайна сметка основните фондови индекси изтриха сутрешните загуби, тъй като позитивните очаквания на инвеститорите надделяха на пазарите в Европа и САЩ, заради масовото въвеждане на мерки за ограничаване на социалното и икономическо блокиране, предизвикано от Covid-19.

С най-голям принос за обрата са комуналните услуги промишлеността – и двата сектора завършиха с ръст съответно от 1.1% и 1.4%.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голям дневен ръст затвори германския бенчмарк DAX, а с най-малък – френският CAC 40.

В горната част на Stoxx 600 се изкачиха акциите на две компании, които поскъпнаха с над 9%.

Цената на книжата на ирландския оператор на кредитните бюра за бързи заеми Experian поскъпнаха с над 9%, въпреки че компанията прогнозира спад на приходи през първото финансово тримесечие с 5-10%, ако отрицателното въздействие върху бизнеса на ограниченията, свързани с COVID-19, остане. Освен това, топ мениджърите обявиха, че ще намалят с 25% заплатите си, за да помогнат за преодоляване на коронавирусната криза.

Акциите на британския търговец на дребно Marks & Spencer Group прибавиха също повече от 9% към цената, след като компанията заяви, че ще ускори програмата си за финансово възстановяване от коронавирусната пандемия и очаква 21% спад на годишните приходи. Въпреки това инвеститорите бяха окуражени от доброто представяне на съвместното предприятие M&S с онлайн търговеца на дребно в търговията с храни Ocado Group.

В долния край на Stoxx 600 се озоваха книжата на германския организатор на събития CTS Eventim, които спаднаха с над 12%.

Сред губещите са акциите на британския инженерен холдинг Rolls-Royce Holdings, които поевтиняха с 2.7%. Компанията обяви плановете си да уволни 9 000 служители като част от мащабно преструктуриране поради очакването на намалено търсене от двигатели от производителите на самолети заради коронавирусната пандемия.

 

коронавирус
епидемия
загуби
печалби
акции
Европа
борси
По статията работи:

3E news