НАЧАЛО » Финанси

По-рисковите валути се повишиха спрямо долара, фокусът на инвеститорите е върху възстановяването от пандемията Covid-19

Спрямо кошницата от шестте основни валути, щатският долар спадна с 0.2% и се доближи до 11-седмично дъно, достигнато миналата седмица

fb
3E news
fb
01-06-2020 09:06:12
fb

По-рисковите валути се повишиха спрямо долара в понеделник, тъй като инвеститорите се фокусираха върху положителните признаци от възстановяването на икономиката след коронавирусната пандемия и заложиха на облекчаване на напрежението между САЩ и Китай.

Чувствителният към търговията австралийски долар поскъпна с 1.18% до тримесечен връх от 0.6745 щатски долара*, като генерира по-голяма печалба, която поставя щатския долар до 11-седмично дъно спрямо кошницата от шестте основни валути.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не предприе ход за налагане на нови тарифи на внос от Китай по време на пресконференцията в петък, на която той обясни своя отговор на затягащата примка на Пекин върху специалния статут на Хонконг.

„Това премахна краткосрочния риск от ескалиране на търговската война между САЩ и Китай“, казва Рей Атрил, ръководител на анализаторския екип за валутните пазари в National Australia Bank в Сидни.

Нещо повече, инвеститорите бяха окуражавани от индекса за управление на покупки на Caixin/Markit, който показа незначително, но неочаквано подобрение на китайската фабрична дейност през миналия месец.

Новозеландският долар нарасна с около половин процент, заедно с паунда и канадския долар. Спрямо кошницата от шестте основни валути, щатският долар спадна с 0.2% до 98.022, близо до 11-седмично дъно от 97.944 пункта, достигнато миналата седмица.

Настроението на пазарните участници беше потиснато, тъй като в много големи градове в САЩ отново имаше поредната нощ на насилие, тъй като демонстрациите срещу полицейския произвол се превърнаха във вълна от възмущение.

Анализаторите заявиха, че протестите може би са показател за притеснения относно близките избори за президент през ноември, но едва ли ще изместят краткосрочния оптимизъм за американската икономика.

"Трудно е да бъдеш мечка (е играч на пазара, който счита, че цената на съответния финансов инструмент ще се понижи) в момента и според мен пътят на най-малко съпротива срещу риск остава открит", заяви Крис Уестън, ръководител на анализаторския екип в брокерската компания Pepperstone в Мелбърн.

Еврото нарасна с 0.45% до 1.1144 щатски долара, съвсем близо до двумесечния връх от 1.1145 долара, тъй като инвеститорите черпят увереност от плановете на Европейския съюз за създаване на Общ фонд за възстановяване от коронавирусната пандемия.

Паундът нарасна с 0.5% и достигна триседмичен връх от 1.2405 щатски долара, тъй като във Великобритания бяха премахнати много ограничения. Китайският юан нарасна с 0.2% до 7.1196 юана за един щатски долар, подкрепен от надеждата за облекчаване на напрежението между САЩ и Китай.

Австралийският долар с най-голяма печалба

Австралийският долар е най-печелившата валута в понеделнки, като се изкачи до тримесечен максимум спрямо йената и до 10-месечен връх спрямо канадския долар.

Повишаването му е с 22% спрямо мартските най-ниски нива, като печелеше бавно, но стабилно през май, тъй като страната обяви, че е е поставила коронавируса под контрол. Този ръст на австралиеца може да послужи като ориентир за валутните търговци, тъй като и други икономики започват да излизат от блокирането заради коронавируса.

„Това, което ще стимулира ценовия марж на валутните пазари като цяло, ще бъде как страните се насочват към излизане от пандемията и как се връщат към нормалността“, прогнозира Шафали Сачдев, ръководител на екипа за анализи на валутните пазари за Азия в BNP Paribas Wealth Management в Сингапур.

„Като ориентир може да послужи австралийският долар“, каза тя, като посочи и изявлението на управителят на Резервната банка на Австралия Филип Лоу, която обяви миналата седмица, че спадът на националната икономика вероятно е по-слабо от първоначалните очаквания.

„Това е добър пример за това как смятаме, че пазарът ще диференцира валутите“, обобщи Щафали Сачдев.

Нарастването на австралиеца бе подкрепено и от високата цена на суровината, която е начело в ексопнтата листа - желязна руда, достигнала рекордно високи стойности в понеделник.

„Ние сме доста големи оптимистични за австралиеца тази седмица“, заяви анализаторът от Commonwealth Bank of Australia, Джо Капурсо. „Пазарните участници вярват, че най-лошото от здравната, финансовата и икономическата криза вече е зад гърба ни… и ако сме минали най-лошото, тогава стоковите валути ще се справят добре, а за щатския долар са надвиснали мрачни облаци“, прогнозира той.

*Котировките са актуални към 9.30 часа българско време, източник: „Ройтерс“.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
По статията работи:

3E news