НАЧАЛО » Финанси

Поскъпването на еврото продължава, подкрепено от идеята за общ фонд за възстановяване на ЕС

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути спадна до 99.571 пункта

fb
3E news
fb
20-05-2020 09:05:56
fb

Еврото продължи възхода си в сряда, подкрепено от френско-германското предложение за създаване на общ фонд, който би могъл да приближи Европейския съюз към фискален съюз, докато йената спадна до петседмично дъно на фона на инвеститорския апетит за рискови активи.

Еврото нарасна с 0.15% до 1.0940 щатски долара, доближавайки се до двуседмичен пик от 1.0975  долара, достигнат за момент предния ден, а възходящият тренд може да отвори пътя за тест на най-високото ниво от 1 май, когато бе достигнат връх от 1.1019 щатски долара за едно евро.

Общата европейска валута нарасна и до 1.0615 евро за един швейцарски франк, след като през седмицата се повиши с почти 1.0%, като е на път да реализира първата си месечна печалба от началото на годината, ако възходящият тренд се запази.

Спрямо йената общата европейска валута се доближи до петседмичен връх от 118.20 йени за едно евро.

„Френско-германското предложение е голяма новина, която затруднява спекулантите да затварят своите къси позиции към еврото“, каза за „Ройтерс“ Киосуке Сузуки, директор за валутния пазар в в Societe Generale.

Франция и Германия предложиха в понеделник да бъде създаден фонд за възстановяване на стойност 500 милиарда евро (543 млрд. долара), който да предоставя безвъзмездни средства за региони и сектори, засегнати най-силно от пандемията на коронавируса, и Европейската комисия да взема заеми от името на целия ЕС.

Предложението би могло да приближи Европейския съюз с крачка по-близо до фискален съюз, който би помогнал да бъдат намалени икономическите дисбаланси в блока.

На предложението може да се противопоставят някои богати и фискално консервативни държави, а анализатори вече предупредиха, че е твърде рано да се каже дали скоро ще бъде постигнато общо споразумение за спасителния фонд.

„Това е голяма стъпка към обща европейска фискална подкрепа, след като Германия промени позицията си. Но постигането на споразумение за целия ЕС все още не изглежда близко“, съобщи за „Ройтерс“ Кейко Тасака, старши икономист в SMBC Nikko Securities в Токио.

Американският долар се повиши с 0.1% до 107.78 йена, като преди това се доближи до петседмичен връх от 108.085 йени по време на американската търговия във вторник.

Защитената от японското правителство йена даде заден ход, тъй като настроенията за по-голям пазарен риск се запазиха, като щатските фючърси на акции се повишиха с 0.7% в Азия, което изтри голяма част от загубите, получени след съобщение на уебсайта за медицински новини STAT, че данните за открита от фармацевтичната компания Moderna (MRNA .O) ваксина срещу COVID-19 и започнали клинични тестове не са достатъчно коректни.

Тази новина изля студена вода върху оптимизма, предизвикан ден по-рано от съобщението на базираната в Масачузетс компания за напредък в разработването на ваксината. Откриването на ваксина се разглежда като ключ към нормализиране на икономиката до нива преди пандемията.

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути спадна до 99.571 пункта и слезе до диапазона си от началото на април.

Паундът се търгуваше на ниво от 1.2251 щатски долара, без съществена промяна спрямо предната сесия, докато австралийският долар нарасна до 0.65385 щатски долара, след като за момент достигна двумесечен връх от 0.6585 долара през нощта.

британски паунд
йена
евро
долар
валути
По статията работи:

3E news