Пазарите на акции завършиха на дневна и седмична загуба в последния работен ден на януари

С най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малка загуба затвори италианският FTSE MID

Икономика / България
Георги Вулов
634
article picture alt description

Фондовите индекси в Западна Европа затвориха в петък със загуби, следвайки низходящия тренд на фондовите пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион. Търговците наблюдават с повишено внимание ситуацията с коронавируса на фона на нарастващите случаи в Европа и Азия и новите ограничения за пътуване.

Властите на Обединеното кралство забраниха директните пътнически полети до и от ОАЕ от петък, а най-натовареният международен въздушен маршрут Дубай-Лондон е затворен. Обединените арабски емирства, Бурунди и Руанда са в списъка на Обединеното кралство на страните, които са затворени от страх за разпространението на по-инфекциозен и потенциално устойчив на ваксини нов щам на COVID-19, идентифициран за първи път в Южна Африка.

Ваксините

Ръководството на Европейския съюз обмисля да ограничи износа за Обединеното кралство на поръчаната от него и произведена в Белгия ваксина срещу коронавируса от американската фирма Pfizer, съобщават европейски медии, позовавайки се на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

То е предизвикано от недостига на ваксини срещу коронавирус поради 67% намаление от AstraZeneca на доставките за ЕС през първото тримесечие на тази година. Една от причините за намаленото предлагане е, че AstraZeneca като британско-шведска фирма повиши доставките си на ваксини за Обединеното кралство, където се произвеждат част от тях. Компанията обяснява решението с факта, че офертата за британските доставки е сключена по-рано, отколкото с ЕС. Междувременно Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за употребата на ваксината на AstraZeneka на територията на ЕС.

В четвъртък американската фармацевтична компания Novavax заяви в четвъртък, че нейната ваксина срещу COVID-19 е 89.3% ефективна при тестове, проведени в Обединеното кралство, и почти толкова ефективна в борбата с новия щам, открит за първи път във Великобритания. Около 27% от участващите в тестовете са били на възраст над 65 година.

Статистиката

Въпреки ограниченията, въведени заради коронавируса, икономиката на Германия е нараснала с 0.1 процент през четвъртото тримесечие на 2020 година спрямо предходния тримесечен период, докато икономистите прогнозираха стагнация. Възстановяването на германската икономика продължава, след рекордния срив на брутния вътрешен продукт (БВП) от 9.7% през второто тримесечие и нарастване с 8.5 на сто през третото, сочат данните на статистиката. Забавянето се дължи на повторния локдаун, въведен през ноември, който бе засилен през декември.

В същото време френската икономика е претърпяла мащабна рецесия през 2020 година със спад на БВП от 8,3 процента. Това сочат данните от първата оценка на Националния статистически институт Инсее (Insee), докато първоначалната прогноза беше за спад с 9 на сто. Икономиката на Франция се е справила по-добре с вторите ограничителни мерки, въведени през есента, като БВП през последното тримесечие на миналата година се e понижил с 1.3%.

Спадът на икономическата активност при втората карантина е бил много по-умерен от констатирания при първия локдаун от март до май 2020 година. На годишна база френската икономика се е свила през последното тримесечие с 5% спрямо същия период на 2019 година.

След растеж от 1.5 на сто през 2019 година, една от най-големите икономики в еврозоната, 2020-а ще е годината с рекордна рецесия за Франция след Втората световна война.

Спадът на потребителските разходи във Франция през октомври-декември възлиза на 5.4% на тримесечна база, докато на годишна показателят е спаднал с 6.8%. Държавните разходи намаляват с 0,4% в сравнение с предходните три месеца и не се променят в годишно изражение. Бизнес инвестициите са нараснали с 2,4%, но спрямо същия период на миналата година те са намалели с 3,2%.

Износът от Франция през 4-то тримесечие се е увеличил с 4.8% на тримесечна база и е намалял с 11% на годишна база, докато вносът е нараснал с 1.3% на тримесечна база и е намалял с 8.1% на годишна.

Пазарът

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се понижи с 0.81%, а от националните измерители на „сините чипове“ най-много загуби отчете германския DAX (-0.99%), следван от испанския IBEX 35 (-0.98%), италианския FTSE MIB (-0.97%), френския САС 40 (-0.95%) и британския FTSE 100 (-0.80%). Следобед трендът се ускори за всички основни индекси.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малка загуба затвори италианският FTSE MID.

Всички сектори индекси затвориха на отрицателна територия, с изключение на телекомуникациите, който отчете ръст от 0.8%, заради от отечетените много добри резултати от Ericsson. Книжата на шведската компания нараснаха със 7,59%. Най-големият производител на безжично мрежово оборудване в света отчете нетна печалба за четвъртото тримесечие, която надхвърля прогнозите на анализаторите.

Акциите на Daimler поскъпнаха с 0,92%. Германският производител на автомобили отчита годишна печалба, която надхвърля очакванията на експертите, и представи  оптимистична прогноза за 2021 година. Печалбата на 4-то тримесечие преди лихви и данъци (EBIT) достигна 6.6 милиарда евро (7.99 милиарда долара) спрямо 5.25 милиарда евро, очаквани от анализаторите.

Книжата на Commerzbank спаднаха с 4,76%. Това се дължи на съобщението, че новият главен изпълнителен директор на втората по големина германска банка Манфред Ноф планира да съкрати още 10 000 работни места и да затвори няколкостотин клона, половината от които в чужбина.

Акциите на друга голяма европейска банка, на CaixaBank, се повишиха с 3.16%. Испанската банка отчете увеличение на нетната печалба през 4-то тримесечие, а съветът на директорите на банката предложи да се изплати дивидент на акционерите за 2020 г.

Пазарната цена на Siemens Gamesa Renewable Energy се е понижила с 1.62%. Производителят на вятърни турбини реализира печалба през първото тримесечие на текущата фискална година и потвърди годишната си прогноза.

Капитализацията на германската SAP е спаднала с 3.,23%. Най-големият производител на софтуер за управление на предприятия в света отчете намаление на нетната печалба през 4-то тримесечие на 2020 г.

На дъното на STOXX 600 се озоваха акциите на германският производител на автомобилни акумулатори и батерии за масово потребление Varta и биотехнологичната компания Evotec, които спаднаха съответно с 18.81% и 12.33%.

Седмичната равносметка

показва втора поредна седмична загуба, като най-голяма е при британския измерител FTSE 100 (-4.26%), следван от испанския IBEX 35 (-3.47%), германския DAX (-3.18%), общоевропейския STOXX 600 (-3.11%), френския САС 40 (-2.47%) и италианския FTSE MIB (-1.94%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща