Може ли решението на германския конституционен съд да завърже ръцете на ЕЦБ в битката с Covid-19

Дори и ако ЕЦБ да успее да докаже, че е действала законосъобразно, което очакват пазарните анализатори, дългосрочните щети вече са нанесени

Икономика / България
3E news
747
article picture alt description

Дали знаковото решение на германския конституционен ще завърже ръцете на Европейската централна банка (ЕЦБ) в борбата срещу настоящата и бъдещи кризи, дори ако регулаторът успее да разреши правните проблеми, свързани с програмата за изкупуване на облигации за трилиони евро? Отговор на този въпрос търсят авторите на анализ по темата от „Ройтерс“.

Какво реши Конституционният съд на Германия

Във вторник най-висшия съд на Германия реши, че ЕЦБ е превишила правомощията си, изкупувайки публичен дълг от 2 трилиона евро (2.17 трилиона долара) през последните пет години, и поиска от централната банка на еврозоната в рамките на три месеца да докаже, че програмата е необходима и "пропорционална" и не противоречи на договорите между страните-членки на еврозоната.,

В противен случай Bundesbank (централната банка на Германия) ще трябва да прекрати участието в програмата и да продаде изкупения германския публичен дълг в размер на 533.9 милиарда евро.

Отговорът на ЕЦБ

След решението на германския съд, в официално изявление ЕЦБ подчерта, че остава напълно ангажирана да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да гарантира, че провежданата от нея стимулираща парична и лихвена политика ще достигне до всички части на еврозоната.

Но дори и ако ЕЦБ в крайна сметка успее да докаже, че е действала законосъобразно, което очакват пазарните анализатори, дългосрочните щети вече са нанесени. Вчера, веднага след като бе обявено решението на Конституционния съд на Германия, цената на еврото падна, а понижението му продължи и днес. Голямото притеснение, обаче, идва от разрива между конституционния съд на Германия и този на ЕС, който преди време постанови, че проблем с програмата на ЕЦБ няма.

Не закъсняха и гневните реакции

Италианският премиер Джузепе Конте, който заяви, че не е работа на който и да е конституционен съд да решава какво може да прави или да не прави ЕЦБ. „Нейната независимост е опорната точка на европейските договори, които са признати и от Германия", припомни Конте. Според него, независимостта на Европейската централна банка е от ключово значение за основите на Европейския съюз, като това е залегнало в договорите на ЕС, подчертавайки, че нито един национален конституционен съд не трябва да решава какво може или не може да прави ЕЦБ. Много наблюдатели определиха изявлението на Конте като много гневно, тъй като спасителните програми на ЕЦБ са една от последните възможности да бъде спасена свръхзадлъжнялата италианска икономика. По думите на Конте, следващият пакет от икономически стимули за Италия ще възлиза на около 55 милиарда евро и италианският премиер очаква този пакет да бъде одобрен до края на седмицата.

Има ли дилема пред борда на ЕЦБ

На ЕЦБ ще бъде трудно да разшири стимулите, докато не се разрешат правните претенции, което може да забави въвеждането на най-новата Пандемична програма за спешни покупки (PEPP) за 750 млрд. евро, одобрена през март, определяна като един от ключовите инструменти за справяне с икономическия спад, предизвикан от коронавирус, въпреки че претенциите на Конституционния съд на Германия не се отнасят за тази програма.

„Ако (съдът)… се окаже прав по отношение на дългогодишната програма на ЕЦБ за закупуване на активи в публичния сектор, тогава новата PEPP програма, която намали много гаранции, има вероятност да се сблъска с още по-строга присъда в германските съдилища“, пишат анализаторите на датската банка Nordea.

Според тях, набързо подготвената програма за изкупувания на спешни активи (PEPP) заобикаля много от правилата, които ЕЦБ следва в другите си програми. Например, покупките са непропорционални на размера на икономиките в еврозоната и не се ограничават до една трета от дълга на всяка държава. Такова условие е записано във всички други програми на ЕЦБ.

В същото време икономиката в еврозоната се свива по-бързо от очакваното, което почти сигурно ще изисква повече стимулиращи мерки, включително щедра подкрепа от ЕЦБ, обобщават авторите на анализа на „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща