Липсата на търговска сделка след Brexit потопи пазарите на акции в Европа

Седмичната равносметка също е негативна, всички основни индекси за на загуба между минус 0.07% и минус 3.12%

Икономика / България
3E news
625
article picture alt description

Пазарът на акции в Западна Европа спаднаха по време на търговията в петък, притиснати от несигурността около резултата от преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз по отношение търговската сделка след Brexit.

Тежестта на Brexit

Британският премиер Борис Джонсън заяви в четвъртък, че страната трябва да се подготви за търговско споразумение с ЕС, което да не бъде сключено до края на преходния период за Brexit. По-рано Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се договориха до следващата неделя да определят дали има шанс за споразумение за отношенията на страните след Brexit.

Поредният доклад за финансовата стабилност, публикуван от Британската централна банка в петък, отбелязва, че високите нива на капиталовата адекватност на британските банки ще им позволят да се справят с "много големи загуби" и да продължат да дават заеми, дори ако икономическата динамика е "много по-лоша от тази в момента".

Решенията на лидерите на ЕС и на борда на ЕЦБ

Като позитивна новина, но очаквана, се приеха решенията на лидерите на ЕС, които окончателно одобриха в четвъртък бюджета за ЕС 2021-2027 от 1.8 трилиона евро, както и пакета за спешна икономическа подкрепа за борбата с пандемията за 750 милиарда евро.

Ден преди това Европейската централна банка (ЕЦБ) удължи с девет месеца програмата за спешни покупки (PEPP) и увеличи обема за изкупуване на активи с 500 милиарда евро, до общо 1.85 трилиона евро.

Очаквано ЕЦБ поддържа основния лихвен процент по заемите на нулево ниво, а лихвеният процент по депозитите на минус 0.5%.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви по време на пресконференция след срещата, че икономиката на еврозоната вероятно ще се сблъска със значителен спад през четвъртото тримесечие на 2020 г. поради втората вълна на коронавируса, но темпът на свиване ще бъде по-слаб в сравнение с второто тримесечие.

В същото време преговорите за нов пакет икономически стимули в САЩ отново спряха, след като лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл предупреди другия лидери в двете камари на Конгреса, че не вижда начин да постигне споразумение по въпроси като осигуряване на финансиране на местните власти и защита на бизнеса от искове, свързани с пандемията, съобщава NBC.

Ваксините

Инвеститорите се надяват, че ранното въвеждане на ваксините COVID-19 ще доведе до силен икономически растеж през следващата година, това едва ли ще се случи, тъй като няма одобрени достатъчно ваксини.

Администрацията за храните и лекарствата (FDA), която контролира и свързаните с тях биологични продукти, вкл. и ваксините, след срещата в четвъртък, препоръча да започне спешно употреба на ваксината срещу COVID-19 на американската компания Pfizer и германската BioNTech. От здравното министерство веднага обявиха, че масовото ваксиниране може да започне още в понеделник. Дозите ще бъдат доставени директно на болници и аптеки, с които ще бъдат ваксинирани двете приоритетни групи - обитателите на старческите домове и работещите в сектора на здравеопазването.

Тази седмица масовото използване на ваксината започна във Великобритания на фона на нарастващите случаи за заразени и починали в Лондон.

Надеждите за още една ваксина бяха попарени след съобщението на френската Sanofi и британската GlaxoSmithKline, че изследванията са показали недостатъчна имунна реакция в клиничните изпитания. Двете компании планират да започнат друго изследване догодина и се надяват да имат по-ефикасна ваксина до края на 2021 г.

Статистиката

Според данните, публикувани в петък, потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, са намалели с 0.7% през ноември 2020 г. в годишно изражение, след като спаднаха с 0.5% месец по-рано. В сравнение с октомври цените са се понижили с 1%, показват окончателните данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis).

Динамиката на двата показателя съвпадна със средните прогнози на анализатори, анкетирани от Trading Economics.

Пазарът

До обед общият европейски индекс STOXX 600 спадна с 0.74%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голямо понижение беше испанският IBEX 35 (+1.72%), следван от германския DAX (+0.88%), френския САС 40 (+0.76), италианския FTSE MIB (+0.76%) и британския FTSE 100 (+0.51%).

Източник: MarketWatch

След новината, че ваксината на френската Sanofi и британската GlaxoSmithKline Plc (GSK) ще се забави, цената на акциите на Sanofi загубиха 4.2%% по време на търговията в петък, а на GSKсе повишиха с 0.3%.

Акциите на шведската Ericsson AB загубиха 5.5% от цената си. Най-големият производител на безжично мрежово оборудване в света заведе дело срещу южнокорейския Samsung Electronics Co. в Съединените щати заради нарушаване на договорни условия, съобщи Dow Jones.

Спаднаха с 7,87% Книжата на Rolls-Royce Holdings спаднаха със 7.87%. Британският инженерингов холдинг заяви, че очаква повече от очакваните парични потоци – 4.2 милиарда лири (5.58 милиарда долара) през 2020 г., на фона на бавно възстановяване на въздушния транспорт заради увеличаване на случаите на заразени с коронавирус.

Сред малкото печеливши компании беше нидерландската Randstad, които поскъпнаха с 3.95%, след като нидерландската агенция за подбор на персонал отчете по-бързо от очакваното възстановяване през четвъртото тримесечие на тази година и повиши прогнозата си за първото тримесечие на следващата финансова година.

Седмичната равносметка

показва спад за всички основни индекси в Западна Европа. С най-голямо понижение беше испанският IBEX 35 (-3.12%), следван от италианския FTSE MIB (-2.05%), френския САС 40 (-1.76%), германския DAX (-1.39%), общоевропейския STOXX 600 (-1.00%) и британския FTSE 100 (-0.07%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща