Как ще се защитава интелектуалната собственост в ЕС

Областите с повишено използване на интелектуална собственост представляват 45 на сто от целия БВП на ЕС и 93 на сто от износа

Икономика / България
3E news
700
article picture alt description

Европейската комисия представи днес, 25 ноември, план за действие в областта на интелектуалната собственост, за да помогне на европейските дружества да се възползват от своите изобретения и творби.

Интелектуалната собственост е двигател на икономическия растеж, като помага на дружествата да оползотворят своите нематериални ценности, се посочва в съобщението на комисията, цитирано от БТА.

Планът има за цел да даде възможност да се ускори преходът към цифровизация и природосъобразна икономика. Определят се стъпки за подобряване на защитата на интелектуалната собственост с насърчаване на използването й от дружествата; с улесняване на споделянето й; с борба срещу фалшифицирането; с насърчаване на еднакви условия на надпревара в световен мащаб.

Нематериалната собственост като марки, дизайн, патенти и данни, придобива все по-голямо значение в съвременната икономика на знанието, отбелязва комисията. Областите с повишено използване на интелектуална собственост представляват 45 на сто от целия БВП на ЕС и 93 на сто от износа. В световен мащаб заявленията за интелектуална собственост се увеличават заради световната надпревара в технологиите, допълва ЕК.

Предлага се подобряване на сертификатите за допълнителна закрила за патентованите лекарства и изделия за растителна защита, и осъвременяване на защитата на промишления дизайн.

Едва 9 на сто от малките дружества подават заявления за защита на интелектуалната собственост, отчита ЕК и затова предвижда да осигури 20 милиона евро в тяхна подкрепа. Комисията ще предостави съвети и помощ в областта на интелектуалната собственост на всички участници във финансирани от ЕС програми за научни изследвания.

Вносът на фалшифицирани и пиратски стоки в ЕС възлиза на 6,8 на сто от БВП и ЕК ще предложи нови начини за борба с това явление. Комисията ще усили действията на ЕС в отговор на нелоялните действия от трети държави, например промишлен шпионаж или опити за злоупотреба с интелектуална собственост, се посочва в съобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща