Инфлацията в България два пъти над средната за ЕС през декември 2019 г.

На месечна база ускорението на поскъпването на потребителските стоки и услуги е най-голяма в България

Икономика / България
3E news
2662
article picture alt description

Въпреки ускоряването на инфлацията през декември 2019 година в целия Европейски съюз, поскъпването на потребителските стоки и услуги в България е два пъти над средното за ЕС и близо три пътr над инфлацията в еврозоната, показват обявените в петък данни на „Евростат“.

През последния месец на миналата година инфлацията у нас е нараснала с 0.8% на месечна база, което е най-високото ниво в ЕС. За целия ЕС потребителската инфлация през декември миналата година също се повишава на месечна база, но с 0.3%, докато годишната инфлация се ускорява до 1.6% от 1.3% през ноември, отбелязвайки най-добро увеличение от декември 2018 година насам. В същото време потребителската инфлация в България на годишна база се ускорява до 3.1% от 2.2 на сто през ноември. Така по този показател нашата страна заема пето място в ЕС, но инфлацията в България е два пъти над средната за ЕС.

 

В същото време данните на „Евростат“ показват, че през декември 2019 година годишната инфлация в еврозоната се ускори с 0.3% на месечна база и до 1.3% от 1.0 на сто през ноември. И въпреки че това представлява най-силното нарастване в страните от валутния съюз, до 6-месечен връх, българската инфлация се е ускорила почти три пъти спрямо поскъпването на еврозоната.

 

От „Евростат“ отчитат, че ускоряването на декемврийската инфлация е в резултат най-вече на повишението с 2.0% на годишна база на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия (след растеж с 1.9% през ноември), като и с 0.2% на енергийните цени (след спад с 3.2% през ноември) и относително стабилно увеличаване на цените на услугите с 1.8% (след повишение с 1.9% месец по-рано).

Най-ниска годишна инфлация е отчетена в Португалия (повишение с едва 0.4%), следвана от Италия (с 0.5%) и Кипър (с 0.7%), докато най-висока инфлация през декември е отчетена в Унгария (ръст с 4.1%), в Румъния (с 4.0%), Чехия (с 4.2%) и Словакия (с 3.2%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща