НАЧАЛО » Финанси

Златото поевтинява незначително

fb
3E news
fb
19-03-2020 09:03:32
fb

Цената на златото в четвъртък сутринта се понижава, макар инезначително, след срива на световните пазари в сряда. Наблюдателите на пазара по този повод уточняват, чеинвеститори и спекуланти при такива условия имат нужда от максимално ликвидни активи.

Априлският фючърс за златото на нюйоркската Comex се понижава с 0,32 % до 1473,2 долара за тройунция. В сряда спадът бе от порядъка на 1,68 процента.

Цената на майския фючърс за среброто расте с 1,8.98 %  - до 12,005 долара за унция.  

Златото продължава да поевтинява след срива на други пазари и вече започва да безпокои инвеститорите, че не отговаря на приписваното му роля на „,убежище“ за активи. Нещо повече, някои наблюдатели очакват разпродажбите на активи да продължат.

Централните банки в света се обявиха в подкрепа на бизнеса и гражданите. Федералният резерв на САЩ обявиха нова програма за краткосрочно изкупуване на дълг под формата на търговски книжа с цел подкрепа на ликвидността. Европейската централна банка в сряда стартира програма за изкупуване на облигации за 750 млрд. евро в подкрепа на финансовата стабилност заради пандемията от коронавируса.

По статията работи:

3E news