Европейските пазари на акции на плюс, нарастват очакванията за по-бързо възстановяване

Седмичната равносметка показва стабилни печалби за всички основни индекси между 2.45 и 6.10 на сто

Икономика / България
Георги Вулов
723
article picture alt description

Пазарите на акции в Европа затвориха в петък с повишение и на седмична печалба на всички основни фондови борси. Настроението на европейските, а и на глобалните инвеститори се подобрява, тъй като всички очакват, че контролираното от демократите правителство на САЩ, след встъпване в длъжност на новия президент Джо Байдън на 20 януари, ще доведе до по-голяма фискална подкрепа за американската икономика.

Демократическата партия печели мнозинство в американския Сенат благодарение на изборната победа на балотажа в щата Джорджия, според много американски медии, въпреки че официалните резултати все още не са обявени. Според техните прогнози кандидатите от Демократическата партия ще получат и двете сенаторски места от джарджия. По този начи подкрепящата президента Байдън партия ще контролират и двете камари на Конгреса – Сената и на Представителите, поне до междинните избори след две години.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви за пръв път, че ще осигури спокойно предаване на властта на Джо Байдън в деня на встъпването му в длъжност на 20 януари 2021 г. Въпреки това, той е подложен на остра критика с искане за преждевременно отстраняване заради обсадата и размириците в Капитолия, които причиниха смъртта на петима, един от които полицай.

Внимание заслужава и статистиката от петък

Промишленото производство в Германия е нараснало с 0.9% през ноември спрямо предходния месец, сочат данните на Федералната статистическа служба на страната (Destatis). Анализаторите очакваха увеличение от 0.7%, отчита анкетата на Trading Economics.

Потребителските разходи във Франция са спаднали с 18.9% през ноември спрямо предходния месец, сочат данните на Националната статистическа служба Insee. Прогнозата анализаторите, анкетирани от Bloomberg, предвиждаше спад от 15.9%. Спадът на потребителските разходи се дължи на затягането на карантинните мерки във Франция от края на октомври.

Безработицата в 19-те страни от еврозоната е спаднала до 8.3% през ноември 2020 г., сочат данните на Статистическата служба на ЕС „Евротат“. Анализаторите прогнозираха средно нарастване до 8.5%, след като през октомври беше 8.4 на сто, съобщава Trading Economics.

Вижте още: Неочаквано понижение на безработицата в ЕС и България през ноември 2020 г.

Работодателите в САЩ са закрили 140 000 места през декември, отчитайки спад на заетостта за първи път от пролетта на миналата година. Резултатът е ясен признак, че икономиката е разклатена, в момент когато коронавирусната пандемия затяга хватката си върху потребителите и бизнеса, предаде Асошиейтед прес.

В същото време безработицата остава без промяна на равнище 6.7 на сто, а показателят не се понижава от април. Днешните данни на американското министерство на труда сочат, че работодателите са наели обратно почти всички служители, които могат да си позволят, след като през пролетта на 2020-а освободиха над 22 милиона - най-голямата подобна загуба в историята. Тъй като потребителските разходи нарастват слабо през последните няколко месеца, повечето компании нямат особен стимул да назначават кадри.

Положителните новини за ваксините срещу COVID-19 винаги са се оказвали подкрепящи биковете*, както се случи и в петък. Лабораторно проучване показа, че ваксината Pfizer и BioNTech е ефективна срещу новите, силно заразните мутации на вируса, открити във Великобритания и Южна Африка.

И още. Европейската агенция по лекарствата в Амстердам съобщи, че е готова до края на януари да одобри ваксината срещу КОВИД-19 на AstraZeneka. Агенцията уточни, че оценява успоредно и препарата, предлаган от нидерландската компания Janssen Pharmaceutica. Досега агенцията е одобрила за прилагане в ЕС ваксините на Pfizer и на Moderna. Освен с тези две фармацевтични компании, Европейската комисия сключи рамкови споразумения за доставка на ваксини също с AsttaZeneka, френската Sanofi, германската CureVac  и американската Novavax.

Пазарът

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се повиши с 0.61%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше германския DAX (+0.72%), следван от италианския FTSE MIB (+0.67%), френския САС 40 (+0.35%), британския FTSE 100 (+0.13%). Единствен испанският IBEX 35 беше с понижение (-0.04%). Следобед за момент трендът за някои от индексите се обърна и те се озоваха в черевната зона, но в крайна сметка пазарът в Западна Европа затвори в зелената зона.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши френският САС 40, а с най-малко повишение затвори италианският FTSE MIB.

Пазарната стойност на Barratt Developments се е увеличи с 4.50%. Британската строителна компания увеличи продажбите за шестте месеца, приключващи на 31 декември, с 12%. Barratt планира да възобнови изплащането на дивиденти.

Акциите на Sodexo спечелиха 10.49%, след като френската група за кетъринг и социални услуги с ваучери отчете по-силни от очакваните тримесечни резултати и подобри перспективите си. Книжата на компанията се изкачиха на върха на STOXX 600.

Германската компания за чипове Infineon Technologies се покачи със 7.05%, след като партньорската Samsung Electronics предложи оптимистична перспектива.

Акциите на Credit Suisse Group спаднаха с 3.69%. Швейцарската банка предупреди, че може да отчете нетна загуба през четвъртото тримесечие поради увеличение на таксите за сетълмент, свързани с обезпечени на ипотечни ценни книжа (RMBS) в САЩ до 850 милиона долара. Проблемът е, заради американска застрахователна компания, която е застраховала инструментите, които очевидно са отпуснати срещу жилищни заеми и твърди че Credit Suisse е обещала да ги изкупи обратно след като са останали необслужвани.

На дъното на STOXX 600 слязоха акциите на англо-германският туристически оператор TUI, които потънах с 21.24%, след като обяви увеличение на капитала от 545 милиона евро (666,3 милиона долара), за да укрепи финансите си.

Седмичната равносметка

показва, че всички национални измерители на най-ликвидните компании завършват на печалба първата работна седмица на 2021 година с печалба между 2.45 и 6.10 на сто. Общият европейски индекс STOXX 600 нараства с 3.01%. На върха е британският бенчмерк FTSE 100 (+6.10+), следван от испанския IBEX 35 (+4.29), френския САС 40 (+2.73%), германския DAX (+2.58%) и италианския FTSE MIB (+2.45%).

* Характерното за бичия пазар са покачващи се цени. Бикът (Bull) е играч на пазара, който счита, че цената на съответния финансов инструмент ще се повиши. Обратното на мечката (Bear).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща