Европейските пазари на акции на печалба в края на седмицата

С най-голям дневен ръст завърши британският индекс DAX, а с най-малко повишение затвори френският САС 40

Икономика / България
Георги Вулов
623
article picture alt description

Фондовите пазари в Западна Европа завършиха на печалба търговията в петък, след като стартира с понижение за всички основни индекси. Инвеститорите оценяват нова икономическа информация и новини относно темповете на ваксинация срещу коронавируса.

Статистиката, публикувана в петък, показа, че БВП на Великобритания е спаднал с рекордните 9.9% през 2020 г., заради COVID-19. Икономиката на Обединеното кралство е нараснала през четвъртото тримесечие на 2020 г. от предходните три месеца, но е претърпяла рекорден спад за цялата година, показват предварителните данни на Националната статистическа служба (ONS). Обемът на БВП през октомври-декември се е увеличил с 1% на тримесечна база, но на годишна база, в сравнение със същия период на 2019 г., БВП намалява със 7.8%. Анализаторите прогнозираха ръст от 0.5% по първия показател и спад от 8.1% по втория, съобщи Trading Economics.

Американският президент Джо Байдън заяви, че администрацията е получила достатъчно дози ваксини както от Moderna, така и от Pfizer и BioNTech, за да ваксинира всеки американец до края на юли. „Вече закупихме достатъчно ваксина, за да ваксинираме всички американци“, каза Байдън по време на реч в Националния здравен институт (NIH). Той поясни, че САЩ, с население от около 330 милиона, в момента са на път да получат 300 милиона дози до края на юли. Байдън каза още, че САЩ са подписали договори за още 200 милиона дози коронавирусна ваксина.

САЩ са на първо място в света по брой на заразените и на смъртни случаи от коронавируса. От началото на пандемията там са открити над 27 милиона случая на COVID-19, от които над 474 хиляди заразени са починали. Общо броят на откритите заразени с коронавирусната инфекция от началото на пандемията до петък сутринта възлиза на 107 778 268 случая, според данни на Американския университет "Джон Хопкинс".

За пазарните участници в Европа процесът на ваксиниране също е под постоянно наблюдение, а днес имаха и повод за позитивно настроение, тъй като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на ваксината срещу COVID-19 на германската фармацевтична компания CurVac с производствени мощности и в Нидерландия. Това е една от ваксините от европейската имунизационна стратегия. Агенцията отбелязва, че все още не са приключили изпитанията на препарата върху хора. Проверката ще продължи до получаването на достатъчно данни за безопасност и ефективност.

Пазарът

До обед общият европейски индекс, в който са включени най-големите компании, STOXX 600 спадна с 0.12%. От националните измерители на „сините чипове“ с най-голям спад беше испанският IBRX 35 (-0.97%), следван от германския DAX (-0.65%), италианския FTSE MIB (-0.41%) и френския CAC 40 (-0.13%). Единствен с минимален ръст от 0.08% беше британския FTSE 100. Следобед трендът се обърна и всички измерители на „сините чипове“ затвориха с повишение.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши британският индекс DAX, а с най-малко повишение затвори френският САС 40.

Цената на акциите на нидерландската финансова група ING нарасна с 6.71% и се озоваха на върха на STOXX 600, след като компанията отчете значителен спад на нетната печалба през четвъртото тримесечие на 2020 г., но резултатът е по-добър от пазарната прогноза.

Сред печелившите бяха и книжата на френската L'Oreal, които нараснаха с 3.01%. Производителят на козметика намали нетната си печалба за 2020 г., заради пандемията от коронавирус, но заяви, че бизнесът се е върнал към растеж през втората половина.

След като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на ваксината срещу COVID-19 на CurVac, цената на акциите на германската фармацевтична компания поскъпнаха с 2.32%. През ноември миналата година Европейската комисия съобщи, че се е договорила за доставка на 225 милиона дози от тази ваксина, с възможност за осигуряване на до 180 милиона дози допълнително. Наскоро CurVak сътрудничество с Bayer за производството на ваксината срещу COVID-19.

На дъното на STOXX 600 слязоха акциите на най-големия в Австрия доставчик на електроенергия Verbund, чиито акции загубиха 8.95%.

Сред губещите бяха и акциите на Volkswagen, които се понижиха с 1.92%, след като германският автомобилостроителен концернотчете лек спад на продажбите в началото на годината. През януари VW Group е продал 824 800 коли от марките си, което е 1.4 процента спад спрямо същия месец на миналата година. Близо 419 200 превозни средства са пласирани в Китай, който си остава безспорно най-големият пазар за концерна. Това е силно увеличение от 22 процента в сравнение с резултатите за миналата година, се допълва в комюникето на Фолксваген груп.

Търсенето в Китай се е понижило през януари 2020-а година, когато страната се бореше с пандемията от новия коронавирус. В Западна Европа продажбите са спаднали с 28 на сто до 200 000 коли, след като редица страни вземаха мерки за овладяване на заразата. Въведените карантини принудиха редица търговци на коли да затворят, припомня ДПА.

Основната марки леки коли на VW отчита увеличение на общите продажби с 0.1 на сто до 485 000 пласирани превозни средства. Audi отчита увеличение с 5.7 на сто, а Porsche - с 28 на сто.

Седмичната равносметка

Разнопосочен седмичен финал за националните индекси на „сините чипове“ – два на загуба и четири на печалба. С най-висок ръст завърши втората седмица на февруари британският FTSE 100 (+1.55%), следван от италианския FTSE MIB (+1.34%), общият европейски индекс (+1.09%) и френския САС 40 (+0.79%). На загуба са испанският IBEX 35 (-2.00%) и германския DAX (-0.10%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща