Европейските акции се възстановиха в края на седмицата след масираните разпродажби миналата сесия

Седмичната равносметка е много негативна, всички основни индкси са на загуба между 5.39% и 7.63 на сто

Икономика / България
3E news
561
article picture alt description

Европейските пазари на акции се повишиха в петък и се възстановиха от масираните разпродажби в предишната сесия.

С най-голям ръст завърши секторът на производителите на автомобили, който се повиши с 3.2%. Повечето секторни индекси завършиха на положителна територия с ръст между 1.5% и 2.4%, с изключение на здравеопазването и телекомуникациите, които бяха в червената зона.

В четвъртък общият европейски индекс на „сините чипове“ STOXX 600 се понижи с 4% след негавитната прогноза pа американската икономика от Федералния резерв на САЩ и загрижеността за втора вълна от заразени с коронавирус.

Вижте още: Опасенията за втора вълна на COVID-19 и понижението на американската икономика потопиха акциите в Европа

Фед очаква спад на БВП с 6.5% през 2020 г., с което попари надеждите за „V-образно” икономическо възстановяване от коронавирусната социална и икономическа криза, а няколко американски щата съобщиха за скок на новозаразените с COVID-19 след възобновяване на дейността на много от техните компании.

Предупреждението на МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) заяви в четвъртък, че правителствата по целия свят са въвели или предстои да въведат стимулиращи мерки за 10 трилиона долара, насочени към смекчаване на въздействието на пандемията на коронавирус, коъто досега е заразил над 7.5 милиона души по целия свят. Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева предположи, че ще са необходими значително повече действия и средства за подкрепа на световната икономика, за да се възстанови от социалната и икономическа криза след COVID-19.

Великобритания на фокус

„Файненшъл таймс“ написа в четвъртък, че Великобритания се е отказала от плановете за въвеждане на граничен контрол с Европейския съюз на 1 януари, след натиск от страна на бизнеса за намаляване на хаоса на фона на коронавирусната пандемия. Освен това, от правителството съобщиха, че е постигната договореност за ускорен график през юли на преговорите за ново споразумение за свободна търговия с ЕС, тъй като и двете страни искат да финализират споразумение преди да приключи преходния период за Brexit в края на годината.

Това беше по-важна новина за инвеститорите, въпреки че отчетеният от Великобритания спад на БВП през април е най-голям – понижение с 20.4% в сравнение с предходния месец и понижение с 18.4% на годишна база. Тази статистическа новина не оказа съществено влияние върху тренда на пазара в Лондон, а и на другите западноевропейски пазари.

Затвърждаването на възходещия тренд на пазара на акциите в Европа дойде от Ню Йорк. Само час след старта на търговията на „Уорстрийт“, Dow Jones Industrial Average бързо се повиши с над 500 пункта до плюс 1.94%, повишиха се и другите два измерителя - S&P 500 (+1.69%) и Nasdaq (+1.55%). Всички национални индекси затвориха в зелената зона, с изключени е франкфуртския DAX, но като цяло пазарът на акции в Западна Европа е на печалба.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голямо дневно повишение завърши френският бенчмарк САС 40, а единственият индекс, който затвори на загуба, е франкфуртският DAX.

Акциите на трите гиганта – нидерландско-британската Royal Dutch Shell, британската British Petroleum  и френската Total, нараснаха съответно с 0.98%, 1.33% 1.67%, въпреки спада на цените на петрола.

На върха на STOXX 600 се изкачиха книжата на лондонската медийна група за образование Pearson, които се повишиха с 12%, след като шведският инвестиционен фонд Cevian Capital съобщи, че е придобил 5.4% дял в британската група.

Сред печелившите бяха книжата на френската Interparfums, които нарасна с 11.5%, след като италианската модна къща Moncler обяви, че е сключила споразумение с компанията да започне продажба на френските парфюми.

Акциите на британския производител на военни игри Games Workshop скочиха с 10%, след като компанията обяви, че продажбите са нараснали до 270 милиона паунда (340.24 млн. долара) за финансовата година, която приключи на 31 май.

Акциите на италианската инфраструктурна група Atlantia добавиха 3.7% към цената, тъй като се появиха публикации в медиите, че ще има положително решение на спора между компанията и министерството на транспорта заради концесия на магистрала, въпреки че компанията отчете нетна загуба през първото тримесечие.

На дъното на STOXX 600 се озоваха книжата на германската компания за доставка на храна и хранителни продукти за дома и офиса Hellofresh, които се понижиха с 5%.

Седмичната равносметка

е много негативна. STOXX 600 е на седмична загуба с 5.3% след четири поредни седмици на печалби и е на 18% под рекордно високия пик през февруари. От националните индекси на „сините чипове“ с най-голямо понижение е испанският IBEX 35 (-7.63%), следван от френския САС 40 (-7.08%), франкфуртския DAX (-6.99%), италианския FTSE MIB (-6.85%) и британския FTSE 100 (-5.39%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща