НАЧАЛО » Интервюта

"Топлофикация Русе“ инвестира в проекти, насочени към хората и „зеленото“ развитие на града

fb
3E news
fb
29-07-2020 02:44:20
fb
инж. Севдалин Желев Снимкя: Ruse@News

Разговаряме с директора на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев за предстоящите промени Дружеството и сектора като цяло на фона на Европейската зелена сделка. Инж. Желев сподели мнението си за това възможно ли е в условията на криза заради COVID 19 да има забавяне на „зелените“ политики.

Здравейте, инж. Желев, в последните седмици много се коментира Планът за възстановяване след кризата с коронавуриса и средствата отделени за Зелената сделка. Чуха се много мнения дали е трябвало точно в този момент да продължи работата по осъществяване на прехода към нисковъглеродно производство. Смятате ли, че трябваше да се приоритизират нещата и да помислим първо как да възстановим икономиката и след това да продължим със „зеления“ преход?

- В моменти на криза, смятам, че трябва да има преструктуриране на приоритетите, за да излезем  с минимум икономически вреди. Oще в началото на пандемията ЕС показа, че работата по "Зелената сделка" ще продължава успоредно с борбата с коронавируса. Вярвам, че реализацията на проекти като Европейската зелена сделка и други национални планове за достигане на нулеви въглеродни емисии имат огромен потенциал да възстановят икономиката.

България обаче готова ли е за този преход?

- България подкрепя Зелената сделка, но е важно да бъде изработен стегнат и конкретен план за осъществяване на прехода към нисковъглеродно производство. Действията, които ще бъдат предприети, не трябва да доведат до загуба на работни места в сектор енергетика, тъй като той ще бъде един от най-засегнатите от нея. Моето мнение е, че можем и трябва да се възползваме от възможностите, които предлага Европейската зелена сделка. В реализирането й са предвидени средства за създаване на "зелена" индустрия с акцент върху внедряването на повече иновации в екологично производство. Зелените политики са важен инструмент за повишаване на енергийната сигурност на страната, важното е да се управляват отговорно и да бъдат съобразени с възможностите, които имаме като страна.

Готова ли е Топлофикация Русе да работи по осъществяването на тази трансформация?

- Не само сме готови, но и полагаме усилия за създаването на по-екологично производство. Тази година получихме дългоочакваното ново комплексно разрешително за работа на природен газ. Преди дни пристигнаха при нас новите ни когенератори за работа със „синьото гориво“.

Проектите, които реализираме са насочени към хората и „зеленото“ развитие на града.

Да излезем от пределите на Русе, Вие като мениджър виждате ли изход от икономическата криза заради пандемията от COVID 19?

- Не мисля, че точно сега някой може да направи ясна прогноза предвид динамичното развитие на пандемията. Дори не смятам, че някой може да се ангажира с конкретика кога вижда края на тази криза, защото той ще бъде различен за всяка една държава и нейната икономика, отрасли и компании. Според мен рисковете ще продължат да бъдат свързани със забавянето на ръста на икономиката.

В опит за справяне във икономическата криза ще продължат политиките за стимулиране на пазара и търсенето на решение за намаляване на безработицата. У нас сектор енергетика е един от двигателите на националната икономика и, както сами видяхме, дори и по време на извънредното положение с правилните мерки успя да се запази в цялост.

Позволете ми да се присъединя към апела на нашите държавници да спазваме всички мерки за безопасност и да бъдем отговорни както към себе си, така и към всички останали.

Топлофикация Русе
по-екологично производство
инвестиции
проекти
Зелената сделка на ЕС
когенератори за работа със „синьото гориво“
По статията работи:

3E news