Shell, CrossWind и Eneco ще построят без субсидии офшорна вятърна електроцентрала с мощност 759 МВт в Нидерландия

Енергетика / Технологии
3E news
784
article picture alt description

CrossWind заедно с нефтогазовия концерн Shell и холандската енергийна компания Eneco спечелиха конкурс за право на строителство на морският вятърен парк Hollandse Kust (Noord) с мощност от 759 МВт край бреговете на Нидерландия. Това става ясно от правителствено съобщение.

Електроцентралата ще бъде разположена на 18,5 км от холандското крайбрежие и ще е на площ от 125 квадратни километра. Срокът за въвеждане в експлоатация е 2023 година.

Кабелът, по който ще се доставя електроенергия ще бъде произведен от Hollandse Kust (Noord), а полагането му до брега ще бъде извършено от нидерландския оператор TnnetT.

Условията на търга не предвиждат субсидии, като според правителственото съобщение това ще е третата поред без субсидиии офшорна вятърна централа в Нидерландия.  

В новия вятърен парк Hollandse Kust (Noord), който ще бъде изграден от Shell заедно с Eneco ще бъдат изградени 69 вятърни турбини на Siemens Gamesa, като всяка от тях ще е с мощност от 11 МВт и с диаметър на ротора 200 метра. Генераторите ще бъдат разположени на разстояние от около един километър един от друг.

От Shell напомнят, че в бъдеще вятърната енергетика ще играе ключова роля в енергийния преход. Освен това в рамките на новата вятърна централа ще бъдат тествани редица иновации. Така например се предвижда и изграждане на плаваща слънчева електроцентрала, като към нея компанията смята да интегрира и система за краткосрочно съхранение на енергия. Вятърните турбини пък ще бъдат изградени така, че да не оказват негативно влияние една на друга. Произвежданата електроенергия ще се използва за производство на зелен водород като допълнително средство за съхранение на енергия.

От Shell очакват, че съчетаването на всички тези иновации ще осигури безпроблемно енергоснабдяване, независимо от вятърния поток.

Холандия смята през 2030 г. вятърните офшорни мощности да достигнат до 11 ГВт и чрез тях да бъде осигурявано до 40 % от потреблението на електроенергия в страната.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща