Form Energy разработва нов тип батерийна инсталация за дългосрочно съхранение на еленергия

Енергетика / Технологии
3E news
2050
article picture alt description

Form Energy, която разработва технология за ултра-евтино дълготрайно съхранение на енергия за мрежата, подписа договор с базираната в Минесота Great River Energy за разработване на пилотен проект за съхранение на електрическа енергия в батерия, която да осигурява доставки на 1 мегават мощност за 150 часа, съобщава techcrunch.com.

Втората по големина електрическа инсталация в Минесота - инсталацията на Great River Energy в Кеймбридж, Мин., ще бъде първото търговско внедряване на дългосрочната технология за съхранение на енергия, разработвана на базираната в предприятието батерия.

Батерийната система на Energy е важна със способността си да доставя 1 мегават мощност за 150 часа - огромен скок над литиево-йонните батерии, които се използват за повечето проекти за съхранение в мрежа. Тези акумулаторни системи могат да издържат от два до четири часа.

Увеличаването на продължителността на доставката на енергия трябва да позволи проектите за съхранение на енергия да заменят върховите електроцентрали, които разчитат на въглища и природен газ, за ​​да изгладят търсенето в мрежата.

„Решенията за дългосрочно съхранение на енергия ще играят съвсем различна роля в електрическата система от конвенционалните системи за акумулиране на батерии, които се използват масово днес“, казва Джеси Дженкинс, асистент в Университета в Принстън, който изучава инженерните системи за нисковъглеродни енергийни системи. „Литиево-йонните батерии са много подходящи за бързи подаване на произведената енергия, но те изчерпват електрчеството само след няколко часа. Истинското евтино, дълготрайно решение за съхранение на енергия, което може да поддържа продукцията в продължение на дни, ще запълни пропуските в  производството на вятърна и слънчева енергия, които иначе биха изисквали пускане в експлоатация на изкопаеми електроцентрали. Подобна технология може да превърне в реална възможност осигуряването на надеждна и достъпна система за възобновяема електроенергия“, допълва експертът.

С над 49 милиона долара венчърно финансиране от инвеститори, включително инвестиции на MIT; Eni Next, Eni Spa, и инвестиционният посредник, подкрепен от Бил Гейтс, Breakthrough Energy Ventures, Form Energy разработиха нова технология за съхранение, наречена батерийна система „воден въздух“.

„Визията на Form Energy е да отключим силата на възобновяемата енергия за преобразуване на мрежата с нашето собствено дълготрайно съхранение. Този проект представлява смела стъпка към доказване, че визията на достъпно, възобновяващо се бъдеще е възможна, без да се жертва надеждността “, казва в изявление главният изпълнителен директор на Form Energy Матео Джарамило.

Секторът на комуналните услуги разчита на нещо повече от новаторска технология за съхранение на енергия и включва оценка на това как най-добрите комунални услуги могат да оптимизират своите енергийни портфейли, използвайки собствена система за софтуерен анализ. Този софтуер е създаден за моделиране на възобновяеми източници с високо проникване на системно ниво, за да се разбере как съхранението може да се комбинира с възобновяема енергия, за да се създаде евтин енергиен източник, който може да осигури по-добра възвръщаемост на доставчиците на енергия.

„Great River Energy е развълнувана да си партнира с Form Energy в този важен проект. В електрическата мрежа все повече се доставя енергия от възобновяеми източници. Търговско устойчивото дълготрайно съхранение може да увеличи надеждността, като гарантира, че енергията, генерирана от възобновяема енергия, е налична по всяко време, за да обслужва потребителите. Подобно съхранение може да бъде особено важно при екстремни атмосферни условия, които продължават няколко дни. Дълготрайното съхранение също осигурява отличен хеджинг срещу нестабилните цени на енергията “, заяви в изявление вицепрезидентът на Great River Energy и главен директор по електроснабдяването Джон Брекке.

В крайна сметка това решение се очаква да бъде първата от много инсталации на акумулаторните системи на Form Energy, според изявлението на двете компании.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща