ALSO придобива най-големия български ИТ дистрибутор Солитрон

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
741
article picture alt description

Солитрон България е един от водещите ИТ дистрибутори в България с оборот от 110 млн. евро и пазарен дял от над 30%. С придобиването на компанията, ALSO напредва последователно в разширяването на източноевропейския си бизнес. Солитрон, която е основана през 1991 г. в София, утрои продажбите си между 2011 и 2018 г. Като дистрибутор с около 120 служители днес, компанията продава продукти и решения от над 50 водещи производители. Солитрон също предлага и свои комплексни услуги, консултации и обучение.

 

"Солитрон България е един от най-успешните и най-големи дистрибутори в България, с пазарен дял от над 30% и непрекъснат ръст през последните шест години", казва Густаво Мьолер-Хергт, Главен Изпълнителен директор на ALSO Holding AG (SIX: ALSN). „С придобиването изпратихме още един силен сигнал за нашата експанзия в Източна Европа. Като дистрибутор на решения, компанията не само предлага хардуер и софтуер, но и притежава компетентност за първокласни услуги. По този начин Солитрон подкрепя амбицията ни да станем водещ дистрибутор на цялостни решения в Европа за нашите партньори.“, се казва в прессъобщение до медиите.

 

От 2015 г. България е един от шампионите на Европа по отношение на темповете на растеж и със силното си развитие се стреми към по-нататъшно намаляване на икономическата разлика с другите държави-членки на ЕС. Индустриалното развитие играе важна роля в този процес, а за него са необходими и нови технологии.

 

Продължителният висок ръст на Солитрон България ООД отразява това развитие. С утрояване на продажбите само за седем години, компанията използва много добре възможностите си на пазара. Високият пазарен дял от над 30% е също добра основа за утилизиране на икономическото развитие на страната.

Солитрон България ООД предлага пълно портфолио и дистрибутира продукти и решения от над 50 известни производители от цял свят. Компанията доставя всички необходими компоненти - от смартфони през сървъри и устройства за съхранение до видео наблюдение - за изграждане на съвременните ITC инфраструктури на компаниите

Солитрон предоставя също и пълна гама услуги - от консултации за цялостни решения през инсталации на оборудване до програми за обучение и квалификация. Те са в допълнение на дистрибуторските и логистични услуги, предоставяни и до крайния потребител.

С придобиването (което подлежи на обичайно регулаторно одобрение) ALSO засилва позициите си в многообещаващите източноевропейски пазари и в същото време дава конкурентно предимство и иновативна сила на дистрибутора. В резултат, след приключване на придобиването на Солитрон и ABC DATA, ALSO ще бъде представена в почти всички страни от Източна Европа с изключение на Русия. Обемът на пазара в тези страни е общо около 30 милиарда евро, което дава обещаващи перспективи за растеж на водещия дистрибутор на цялостни решения.

В пресинформацията се уточнява, че тя е на база на настоящи предположения и прогнози, както и, че е възможна актуализация.

 

ALSO Holding AG (ALSN.SW) (Емен / Швейцария) свързва доставчици и купувачи в ИКТ индустрията. ALSO предлага на повече от 100,000 клиента достъп до хардуер, софтуер и ИТ услуги от над 550 производители. Клиентите могат да се възползват, освен от традиционнaтa дистрибуторска гама, и от широк набор услуги, персонализирани за тях, включително в областта на логистиката, финансите и ИТ. От развитието на сложни ИТ решения за предоставяне и поддръжка на хардуер и софтуер, до обратно изкупуване, рециклиране и ремаркетиране на ИТ хардуер, ALSO също така предлага и всички услуги „под един покрив“. ALSO е представен в 18 европейски страни и през 2018 има около 4 000 служители, а генерираните общи продажби са около 9,2 милиарда евро. Главен акционер на ALSO Holding AG е Droege Group, Дюселдорф, Германия. За повече информация: https://also.com

 

Droege Group

 

Droege Group (основана през 1988) е независима консултантска и инвестиционна компания, собственост изцяло на семейство Droege. Компанията е специалист в комплексни индивидуализирани реструктурирания на фирмите с цел увеличаване на стойността им. Droege Group комбинира в своя бизнес модел семеен стил на управление със силен собствен капитал за постигане на семеен-венчър бизнес модел. Групата се ангажира с преки инвестиции в дялово участие в корпоративни спин-офи и средни предприятия в „специални ситуации“. Групата е един от пионерите в развитието на бизнеса, ориентиран към „изкуството на резултатното изпълнение, оползотворяващо всички възможности“. Droege Group следва фокусирана стратегия за инвестиции базирана на големите съвременни тенденции, (знания, свързаност, превенция, демография, специализация, бъдеща работа, електронна търговия 4.0). Стремеж към качество, иновации и скорост са принципите, които определят развитието на компанията. В последните години Droege Group се позиционира успешно на националния и международен пазар и оперира в 30 страни.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща