5 % от производството на електроенергия през 2040 г. ще е от офшорна вятърна енергия

Енергетика / Технологии
3E news
573
article picture alt description

Вятърната енергетика, базирана в морските участъци е сред най-перспективния и бързорастящ сектор. Конкурентоспособността й расте и вече изпреварва с период от около десет години прогнозите на консултантските компании от по-ранните периоди. Все още обаче остава в голяма степен несигурността по отношение на темповете й за развитие.

В този смисъл прогнозата на британската консултантска компания Rethink Energy за развитието на морската офшорна вятърна енергетика до 2040 г.  се приема за доста агресивна. Според прогнозата в докладът на компанията “Offshore wind to drive 8m jobs, is key to decarbonization” , установената мощност на офшорните вятърни електроцентрали в света след 20 години ще достигат до 418 ГВт (съпоставимо с настоящите мощности на атомната енергетика към днешна дата). Тя ще произвежда около 5 % от световната електроенергия. Очакванията са в сектора да бъдат създадени 8 млн. работни места, а обемът от инвестиции се очаква да е в размер на 1,3 трилиона щатски долара.

През втората половина на 2030-те години, пускането в експлоатация годишно на офшорни вятърни мощности се очаква да достигне около 30 ГВт. Това ще се дължи в частност на бързо растящият брой на плаващите вятърни електроцентрали, които се смята, че ще станат напълно конкурентоспособни към края на настоящите 2020-те години.

Прогнозните стойности на Rethink Energy са съпоставими с тези на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Миналата година МАЕ публикува докладът си с прогноза за развитието на сектора   Offshore Wind Outlook 2019 . В него агенцията прогнозира, че секторът ще достигне минимум 340 ГВт установени мощности през 2040 г., – ръст от 13 % годишно, а обемът на инвестиции ще е от порядъка на 1 трилион щатски долара. В основния сценарии (в доклада на МАЕ) се прогнозира, че европейската офшорна енергетика ще нарасне от настоящите 20 ГВт до 130 ГВт, китайската – от 4 ГВт до 110 ГВт.

 

Прочетете повече на: https://rethinkresearch.biz/report/offshore-wind-to-drive-8m-jobs-is-key-to-decarbonization/

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща