„Росатом“ започва изграждане на реактор на разтопени соли

Енергетика / Технологии
3E news
1002
article picture alt description

„Росатом“ започва да строи изследователски реактор на разтопени соли в базата на Железногорския минно-химически комбинат. Процесът ще отнеме най-малко 10 години, но при успех това ще е революция в енергетиката и екологията. На първия етап се предвижда създаване на изследователска инсталация, от която ще бъдат получени първоначални данни за проектирането на реактора, който ще има капацитет, достатъчен за доизгаряне на така наречените второстепенни актиниди - америций, кюрий и нептуний. Именно тези елементи са основна причина за високата радиоактивност на остатъчния материал след преработката на отпадъците от отработено ядрено гориво.

Създаването на такъв реактор ще позволи сериозен напредък при решаването на въпроса за утилизиране на опасни ядрени отпадъци.

„Това е крайно амбициозна задача. Такъв обект засега няма никъде в света. Отначало предстои създаване на изследователски реактор за отработване на технологията. Към голям реактор с мощни параметри ще преминем, след като прецизираме технологията“, заяви Андрей Каплиенко, генерален директор на Научно-изследователския и конструкторски институт за енерготехника.


 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща