Цената на слънчевата енергия ще се понижи до 1 цент за кВтч до 2030 г.

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
2447
article picture alt description

Основателят на компанията New Energy Finance (преди Bloomberg New Energy Finance) Michael Liebreich публикува в последните дни на декември 2018 г. годишната си прогноза за по-нататъшното развитие на слънчевата енергетика.

Според него минималната единна цена на слънчевата електроенергия може да спадне до 1 щатски цент за киловатчас (кВтч) до 2030 г. Разбира се, става въпрос за стойността на слънчевата енергия в най-благоприятните места с най-високо ниво на слънчево греене. Средната цена, според неговата оценка ще е по-висока – 2-3 цента за кВтч.

Освен това, както подчертава Libreich , условие за намаляването на цената е ниската стойност на капитала. Повишаването на лихвите на паричния пазар се отразяват негативно на икономиката на слънчевата енергетика, тъй като капиталовите разходи сами по себе си представляват основният дял от всички разходи за жизнения цикъл на производството от слънчевите  инсталации.

Прогнозата за спада на цената на слънчевата енергия е базирана на исторически данни.

„Всеки, който очаква, че стойността на слънчевите батерии ще престане да спада е глупак“, казва той като се позовава на необходимите основни ресурси за производството на слънчевите панели. Ой подчертава, че цената трябва да падне два пъти в сравнение с настоящата минимална цена от 1,97 цента постигната на търгове в Мексико. Както коментира в своя статия Владимир Сидорович, по-рано компанията GTM Research изчисли, че „теоретичният минимум“ на стойността на слънчевата енергия през следващите години има място за понижение на цената до 1,47 американски цента за киловатчас през 2022 г.

Голямо изследване на Massachusetts Institute of Technology показа, че по-нататъшно понижение на стойността на модулите е възможно, а основни фактори за него са ефективността, големината на предприятието (мащабът на производство) и стойността на материалите (с изключение на силиция).

Понижение на цената на слънчевата енергия ще окаже своята тежест в структурата на енергетиката, но едва ли може да се оцени колко точно е тази тежест. Съществуват много прогнози и сценарии за енергийното развитие. Всички те се обединяват около това, че дела на слънчевата енергия ще расте, но разминаването в оценките е все още много голямо. Оценката на МАЕ е да дял на слънчевата енергетика от 10 % през 2050 г., но има и прогноза на DNV GL, според която 40% от електроенергията в света към тази дата ще е на база на слънцето.


Michael Liebreich предлага сценарии, според които слънцето ще е в основата на производството на 100% и 150 % от световната електроенергия.

„Просто мисля, че електрификацията може да стане много по-бързо от очакваното, в тандем с нарастването на слънчевата енергия много по-бързо от публикуваните „разумни прогнози за следващите 31 години“, казва той. 

 

https://www.linkedin.com/pulse/scenarios-solar-singularity-michael-liebreich/

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща