Учени: Европа има голям потенциал за съхранение на водород в солни пещери

Енергетика / Технологии
3E news
916
article picture alt description

Немски учени публикуваха в научното списание International Journal of Hydrogen Energy статията „Технически потенциал солните пещери за съхранение на водород в Европа“ (Technical potential of salt caverns for hydrogen storage in Europe).

Както е известно в бъдещата енергийна система се залага на висок дял на използване на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ). Във тази енергийна система се предвижда именно водородът да играе важна роля в процеса на акумулиране на енергията за уравновесяване на колебанията при производството на електроенергия от ВЕИ. Тези колебания могат да бъдат компенсирани с различни мерки и средства, насочени към повишаване на гъвкавостта на енергийната система, като разширяване на мрежата за пренос, маневреност на мощностите, резервни мощности и съхранение на енергия. Съхранението на водород в солни пещери е най-перспективната технология, заради големият капацитет. За подземното съхранение на енергоносители, такива като водородът, солните пещери предлагат най-перспективният вариант заради ниските инвестиционни разходи, високата херметизация и ниското потребление на буферен газ, заявяват авторите.

В статията се прави оценка на подходящите европейски подземни солни пещери от гледна точка на размера, достъпността и капацитета. Разглеждат се два капацитета на хранилища от 500 000 куб м и 750 000 куб м и предпочитание се отдават на солните пещери, а не солни отлагания или солни куполи. Капацитетът на съхранение за отделните пещери се оценява на основата на термодинамичен анализ, базирани на данни за конкретен участък.

Учените разглеждат три варианта: континентални и морски солни пещери,  като само континенталните солни пещери и континенталните пещери в пределите на 50 километра от бреговата линия (близостта от крайбрежието се смята за положителен фактор, тъй като разстоянието от 50 километра от бреговата линия все пак е допустимо по отношение на отстраняването на минерализирани отпадъчни води).

Общият технически потенциал на съхранение в солните пещери на Европа се оценява на 84,8 PWhH2 , 27 % от които съставляват само континенталните обекти, както и капацитетът на солните пещери, разположен в пределите на 50 км от брега, които съставлява 7,3 PWhH2 . Във всеки случай Германия има най-голям технически потенциал за съхранение – 9,4 PWhH2 пещери, разположени в континенталната северна част на страната. Освен това, Норвегия притежава потенциал за съхранение от 7,5 PwhH2.
Става въпрос за морски пещери, разположени в басейна на Северно море, се казва в статията.

Съхранението на водород в морските солни пещери е аналогично на съхранението на природен газ. Сходно е проектирането, строителството и експлоатацията. Различават се само някои от типовете оборудване за изграждането на кладенците и транспортната инфраструктура.

Съхранението на природен газ в подземни кухини се практикува от десетилетия, казват още учените в проучването си. Получените знания могат лесно да бъдат пренесени при съхранението на водород, смятат те.

За да може съхранението да е безопасно, минималната дебелина на стената за навес в солната пещера трябва да е 75 % от диаметъра на пещерата, докато за основата този процент намалява до 20 %. Минимална дебелина на солта от 200 метра и диапазонът от минималната до максималната дебелина от 500 метра до 2000 метра са избрани като подходящи за солните пещери, обясняват авторите.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360319919347299#!

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща