Технология на АББ намалява потреблението на енергия на хотел InterContinental Madrid с 40%

Емблематичен хотел изпълнява своите екологични цели със задвижвания и високо ефективни двигатели на АББ. Потреблението на енергия е намаляло с 445,000 kWh на година.

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
655
article picture alt description

IHG (InterContinental Hotels Group) играе важна роля в стремежа към устойчивост със своите над 5 500 хотела и общо 15 търговски марки в близо 100 държави по света. Чрез системата си Green Engage, IHG са успели да намалят своя въглероден отпечатък на едно обитавано помещение с 15% между 2013 и 2017 г. Ключова зона на фокус в намаляването на консумацията са ОВК (HVAC) системите, които могат да използват от 60 до 80% от цялата енергия, консумирана от един хотел.

Хотел InterContinental Madrid е важен успех в системата Green Engage на IHG. Разположен в Пасео де ла Кастеяна, петзвездният хотел е истинска забележителност в туристическия бранш на Испания през цялата си 65-годишна история. Той посреща около 100 000 гости годишно, в това число президенти, кралски особи, известни личности и бизнес лидери.

“Чрез програмата Green Engage на IHG, всеки хотел трябва да постигне определени екологични цели. Но никога не може да има каквито и да било компромиси с комфорта или удобството на нашите гости”, обясни Естебан Родригез, главен инженер на InterContinental Hotel Madrid. Подробно енергийно проучване, проведено от Exel Industrial, официалният доставчик на АББ по продажби, поддръжка, обслужване и инженерство в Мадрид, разкрило, че потреблението на енергия на хотела е високо, особено в осемте помпени групи, които обслужват неговите HVAC системи и доставката на топла вода за хотелските стаи, кухните и други съоръжения.

 

На база на тези открития, помпените системи биват оборудвани с 13 високочестотни регулатори ACH550 на АББ и 16 електрически двигатели с клас на енергийна ефективност IE3, след което биват интегрирани в системи за сградно управление. Това обновяване предоставя на цялата система по-голяма стабилност и по-висока енергийна ефективност, тъй като скоростите на двигателите вече са нагласени да отговарят на точното търсене във всеки един момент.

Интелигентните решения за задвижване на АББ осигуряват икономии на енергия от около 40%, подпомагайки InterContinental Madrid не само да посрещне, но и да надмине своите цели по системата IHG Green Energy. В рамките на около година това прави до 445 000 киловатчаса, намалявайки годишната сметка за електричество на хотела с 37 000 долара, което пък ще реализира очакваната възвращаемост на инвестицията за по-малко от две години.

В резултат на програмата Green Engage, въглеродният отпечатък на хотела е намалял с 253 тона въглероден двуокис (CO2) на година. Ако подобни икономии на енергия могат да се репликират в само един на всеки четири от приблизително 187 000-те хотела в света (според STR Global), глобалните емисии на CO2 могат да бъдат намалени с почти 12 милиона тона годишно - ефект, подобен на затварянето на три въглищни електроцентрали.

Според изследване, публикувано от Международното туристическо партньорство (International Tourism Partnership/ITP), хотелиерският сектор понастоящем има 1 процент дял от всички глобални емисии. Тази цифра ще нараства с процъфтяването на туризма, като общият брой хотелски стаи в цял свят се очаква да нарасне от 17.5 милиона до над 25 милиона до 2050 година.

 


АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две предложения с ясна стойност: довеждане на електричество от която и да е електроцентрала до който и да е електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти. В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електрическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 147 000 служители. 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща