Румен Радев: Webit.Festival ни дава уникалния шанс заедно да погледнем в бъдещето

Икономика / Технологии
Галина Александрова
760
article picture alt description

Благодарение на Webit.Festival всички имаме уникалния шанс заедно да погледнем в бъдещето. Това каза президентът Румен Радев на откриването на Webit.Festival в НДК. По думите му само за едно десетилетие Webit се превърна от дигитално събитие в глобален форум и флагман на иновациите, предприемачеството и новите технологии. Затова за българите подобно събитие е повод за гордост, защото София се налага като дигитална столица и България се утвърждава все повече като лидер на иновациите, информационните технологии и стартиращите компании, заяви президентът, цитиран от БТА.

Според него Webit е доказва, че в областта на иновациите вече няма малки и големи държави, а има такива с амбиции за успех и каузи за проспериращо бъдеще. Румен Радев призова гостите на фестивала да се възползват от визитата си в България и възможността за взаимодействие с българските компании, които са пример за инициативност и гъвкавост.

Президентът изтъкна, че силната конкуренция във всички сфери налагат все повече скоростта като основен приоритет в разработването на новите продукти, особено в дигитална сфера. Той обърна внимание, че въпреки това разработчиците не трябва да забравят, че алгоритмите и софтуерите, които се разработват днес, ще влияят върху ценностите и формирането на моделите за обществено поведение утре.

"Това е огромна отговорност и тя изисква да мислим все повече за етиката в иновациите", добави Румен Радев. Според него това е една от големите заслуги на Webit - да събира на едно място всички хора, от които зависи този сложен процес.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща