Росатом: Малките модулни реактори имат голям потенциал на пазара в Африка

Енергетика / Технологии
3E news
510
article picture alt description

Руската държавна корпорация „Росатом” вижда голям потенциал за реализация на малките модулни реактори в Африка. Тези технологии могат да осигурят гъвкавост при разполагане, лесно свързване с електрозахранващите мрежи, многоцелево използване и комбиниране с възобновяеми енергийни източници.

„Африка, особено в частта ѝ на юг от Сахара, никога не е била разглеждана като стабилен пазар на атомна енергия. С появата на малките модулни реактори, атомната енергетика увеличава шансовете си да се възприема като възможност за удовлетворяване на регионалните енергийни нужди като нисковъглеродна и стабилна енергия с предвидими разходи“, коментира Райън Колър, изпълнителен директор на „Росатом“ за Централна и Южна Африка, цитиран от електронното издание engineeringnews.co.za.

АЕЦ са по-евтини за експлоатация от въглищните и газовите електроцентрали, дори когато разходите включват управлението на отработеното гориво и ядрените отпадъци. Малките модулни реактори изискват още по-ниски капиталови разходи.

„Работим усилено, за да подчертаем истинския потенциал на атомната енергия, която може да се превърне в катализатор за устойчиво развитие в Африка. Всички разбираме, че атомната енергия ще играе жизненоважна роля за постигането на целите на ООН за устойчивост не само в Африка, но и по целия свят“, подчертава Колър.

Корпорацията има богат опит в експлоатацията на малки реактори – на борда на руските атомни ледоразбивачи, в малките атомни централи на сушата, както и на борда на плаващата АЕЦ. Малките модулни реактори на „Росатом” са базирани на ВВЕР технологията. Миналия месец в експлоатация бе пусната първата в света плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“, снабдена с два реактора КЛТ-40, които могат да произвеждат до 77 мегавата електроенергия. В момента корпорацията разработва оптимизирана версия на плаващата АЕЦ. За целта ще използва реактори от серията РИТМ. Компанията вече е изградила шест малки реактори РИТМ и РИТМ-200, които са инсталирани на ледоразбивачите „Арктика”, „Сибир” и „Урал”.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща