Предприемач от САЩ предлага нова концепция за развитието на атомната енергетика

Енергетика / Технологии
3E news
1013
article picture alt description

Предприемач от Силициевата долина в американския щат Калифорния Bret Kugelmass предлага нова концепция за развитието на атомната енергетика, която по думите му ще даде възможност за използването на АЕЦ като основно средство в борбата с глобалното затопляне.

През 2017 година Kugelmass е продал своята компания Airphrame, занимаваща се с разработка на безпилотни летателни апарати и е създал научноизследователската организация Energy Impact Center (EIC) с цел търсене и решаване на проблеми с изменението на климата.

Както отбелязва сам Kugelmass, той е стигнал бързо до извода, че атомната енергетика е най-ефективната от всички видове нисковъглеродна енергетика, но има задържане на развитието й, заради различни проблеми, свързани с безопасността, радиоактивните отпадъци, необходимостта от големи инвестиции в строителството на АЕЦ и т.н.

За решаване на тези проблеми, той предлага проект за създаването на реактор с малка мощност, както се изразява  с “отворен код“  (open-source design) – по аналогия с такива понятия в програмирането, обозначаващи свободното разпространение на програмно осигуряване, информира atomic-energy. Приложението в атомната енергетика, по думите на изобретателя, означава възможност за създаване на евтин реактор с малка мощност, с дизайн, който може да се възпроизведе лесно.

Проектът е получил името OPEN100 и предвижда създаване на реактор с мощност от 100 МВт. По думите на  Kugelmass при вложение от 300 млн. долара първият експериментален образец на реактор може да бъде изграден за две години. При възпроизвеждане на реактор от този тип, стойността на киловат произведена електроенергия ще се окаже значително по-ниска, отколкото от съществуващите АЕЦ, което на свой ред трябва да направи атомната енергетика по-конкурентоспособна в сравнение с другите видове нисковъглеродна енергия.

На началния етап на своята работа EIC вече е направила преглед на настоящото състояние в областта на малките реактори, провеждайки 1500 интервюта с различни експерти, специализирани в различни аспекти по този въпрос – започвайки от технологичните детайли и завършвайки с въпроси на икономиката и комерсиализацията. Към настоящия момент на сайта на компанията е публикувана само най-обща концепция на предлагания реактор OPEN100, без каквито и да са подробности, но компанията обещава, че в близките месеци ще бъде подготвен по-подробен проект. Паралелно с разработката на дадения реактор, EIC е пуснала и проект под името Last Energy, целта, на който е обединение на частни инвеститори, интересуващи се от иновационни проекти в атомната енергетика.

Повече подробности може да научите на: https://www.open-100.com/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща