Комплекс на „Росатом“ за тестване на оборудване за LNG-проекти се планира да бъде пуснат през 2021 г.

Енергетика / Технологии
3E news
687
article picture alt description

Стендови комплекс за тестване на технологии и оборудване, използвани за средно и голямо производство на втечнен природен газ се планира да бъде въведен в експлоатация през 2021 г., става ясно от сайта за обществени поръчки на „Росатом“. Изграждането на комплекса се извършва от руската държавна корпорация.

Новият комплекс ще бъде изграден в Петербург на базата на влизащият в състава на „Росатом“ Научно изследователски институт за електрофизично оборудване (НИИЭФА). Комплексът е проектиран за срок на експлоатация от 30 години и ще бъде използван за тестване на криогенно оборудване. Според материалите до есента на 2020 г. трябва да бъде получено положителното заключение на Главната дирекция за държавна експертиза. „Пускане в експлоатация: 2021 г.“ се казва в материали, на които се позовава в публикацията си Прайм. Проектирането на комплекса е поверено на „Криогенни газови технологии“ (Петербург).

Стойността на строителството е почти 1,5 млрд. рубли, от които 1,35 млрд. рубли са средства от държавния бюджет и 150 млн. рубли собствени средства на Научния институт.

Създаването на собствена технология за производство, съхранение и транспортиране на втечнен природен газ е една от приоритетните задачи, посочени от руския президент пред промишления сектор на страната. За решаването на този проблем през 2018 г. е утвърдена пътна карта за локализация на критично важното LNG-оборудване като крайната цел е създаване към средата на 2020-те години на нужните технологии. Една от ключовите точки по тази дейност е създаването на руска стендова база за тестване на криогенно оборудване за LNG-заводи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща