Какво може да доведе до точката на инверсия при електрическите превозни средства?

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
1394
article picture alt description

Petroleum Economist, 2018

 

Традиционните автопроизводители трябва да бъдат предпазливи, защото една тяхна ниша на развитие, може да премине в пълен разпад.

Класическата бизнес книга на Клейтън Кристиансен The Innovator's Dilemma /„Дилемата на иноватора” твърди, че траекторията на иновациите е в S-крива, с дълга първоначална фаза на сравнително бавен растеж на стойността, последван от експлозивно нарастване, след като фазата на разрушителната иновация достигне точка на инверсия /обръщане на тенденцията/. Данните от Китай, САЩ и Китай предполагат, че електрическите превозни средства (EVs) могат да бъдат близо до тази инфлексна точка според Международният Съвет за Чист Транспорт - International Council on Clean Transportation (ICCT).

 

"Ако погледнете каква е политиката в момента,… EVs ще заемат да 2025г. 20% пазарен дял за нови превозни средства в Китай", казва Хуи Хе, старши изследовател и политически анализатор в Международния съвет за Чист транспорт в Сан Франциско/ International Council on Clean Transportation (ICCT). ICCT анализира политиките, за да предложи вероятни резултати, а данните сочат, че резултатът за 2025 г. е вероятен. През август китайските продажби на електромобили достигнаха 100 000 единици, което е нов месечен рекорд, което донесе кумулативните продажби на електроенергия за годината до 600 000. Най-оптимистичните прогнози за продажбите за цялата 2018 година са само „срамежливите” 1 млн.от началото на годината, но сега може да се наложи да бъдат преизчислени до поне 1,1 млн., и дори до 1,3 млн., както в САЩ китайските продажби на автомобили да бъдат най-силни в последните четири месеца на годината.

 

На китайския пазар за нови превозни средства, който през 2018 г. се очаква да достигне 29,2 милиона единици, електромобилите могат да заемат пазарен дял от 3,8%. За 2019 година прогнозата е от 29.7 млн. нови превозни средства. Продажбите на EV могат да достигнат 1.6 млн., или 5.4% пазарен дял, и до 2025г. да достигнат 20%,, а може и по-рано.

Бъдете нащрек

 

Ключът към постигане точката на пречупване при иновациите е поддържането на високи годишни темпове на растеж, след като общите обеми нараснат до материално значими равнища. В инфлацията на китайския пазар на електромобилите, нивото на растеж от 100% на годишна база не е изненадващо. Пазарът, дори и на много по-високи нива на продажби, все още поддържа темп на растеж от 45%.

Хуи Хе вижда две ключови китайски цели в насърчаването на бързото приемане на EV – първата е намаляването на замърсяването на въздуха и втората – световното развитие на производството и пазара на електро-автомобили.

 

За китайския пазар на EV водещите цифри са интересни. „Много анализатори гледат на количеството продадени електромобили, но също така е важно да се погледнат типовете“, казва Хуи Хе. "В големите китайски градове извън мегаполисите (тип Tier 2) 70% от продадените електромобили са специализирани електрически свръх-малки коли. Те имат по-ограничен диапазон, но са евтини, а темпът на растеж е невероятен”. В действителност Китай има два отделни пазара на електромобили. Според Хуи Хе процентът на приемане в градовете от Tier 1 (мегаполиси) изостава от по-малките градове. Когато градовете от първи ред започнат да наваксват, това може да удължи високия темп на растеж на продажбите на електромобили на страната за по-дълго.

 

В САЩ делът на EVs на пазара на нови превозни средства изглежда през 2018 г. надхвърля 2%, с 75% годишен ръст. В Калифорния пазарният им дял през 2017 г. е бил близо 5% и ще се изкачи над 8% през 2018 г. Свързано с това, американската EIA прогнозира, че търсенето на бензин за 2019 г. се очаква да бъде стабилно за четвърта поредна година.

 

Бизнес книгата на Клейтън Кристиансен The Innovator's Dilemma предупреждава, че традиционните оператори често отпадат отпадат от състезанието на разрушителната фаза при иновациите, защото те имат необходимост от генериране на достатъчна възвръщаемост и това води до съсредоточаване върху подобряването на съществуващите продукти на масовия пазар. Докато точката на инверсия на S-кривата означава, че новите технологии могат да започнат да генерират атрактивна възвращаемост, която да отговаря на очакванията на новите участници, фокусирани единствено върху „хващането на вълната“.

 

През октомври 2018 г. главният изпълнителен директор на немската автомобилна фирма Volkswagen предупреди, че традиционните производители са реагирали "твърде късно" на появата на електромобилите - въпреки че, дали това е изцяло признание за предстоящо поражение, или политическо позициониране, за да се избягват по-строгите емисионни стандарти чрез изброяване на различните заплахи за индустрията и последващите загуби на работни места, не е напълно ясно. Така или иначе, рафинериите за средни дестилати трябва да бъдат нащрек, защото и те не са подготвени.

 

 

Преводът на статията е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща