Започват специализирани семинари за бизнеса за Зелена сделка и кръгова икономика

Климат / Технологии
3E news
1493
article picture alt description

Поредица от специализирани уебинари, посветени на Европейската Зелена сделка и кръговата икономика.организират Европейската асоциация за иновации и растеж (България) и Университетът за научни изследвания – Sant’ Anna School of Advanced Studies (Италия) в сътрудничество с Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министъра на икономиката.

Уебинарите са част от проектa „Environmental Footprint For Improving and Growing Eco-efficiency“, финансиран по програма LIFE на Европейския съюз и ще се проведат на 26 януари, 2 февруари и 9 февруари 2021 година. Повече може да научите на страницата на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Уебинарите са насочени предимно към малките и средни предприятия от хранително-вкусовата и преработвателната промишленост, но биха могли да се включат и всички останали предприятия, които проявяват интерес към темата, всички представители на организации, които участват в екипите за разработване на доклади по Устойчиво развитие, експерти и мениджъри по околна среда, социална отговорност и всеки, който иска да се запознае с темата.

Основна тема ще бъде темата за Зелената сделка и преминаването към кръгова икономика
Когато чуем да се говори за Зелената сделка, мислим, че това е нещо, което ще повлияе на пазара в бъдеще, и което няма да засегне бизнеса в продължение на няколко години. Но това не е така. Зелената сделка е основна стратегия, приета от Европейския съюз, за да се противопостави на агресивната конкуренция на пазарите извън ЕС. Неслучайно в Италия, Германия, Франция и в други държави-членки се инвестира изключително много в преминаването от линейна към кръгова икономика и в създаването на “зелени продукти” и „environmental finance“.
Как българските компании ще бъдат засегнати от тази истинска революция? В какъв срок те трябва да реагират? Какви ще са последиците, ако не го направят?

Друга основна тема ще бъде “Продуктов отпечатък върху околната среда и мониторинг”.
Всички компании знаят какво е „кредитоспособност“, всеки път, когато поискат кредит или банков заем, те трябва да се справят с този аспект. Колкото и невероятно да изглежда, банките и финансовите институции стават все по-чувствителни и към „екологичната способност“ на компаниите.

Как бизнесът да въведе „екологично счетоводство“ в компанията? Как да го превърне в конкурентно предимство? Има ли реални ползи от екологичния маркетинг и комуникация? 

Зелената сделка поставя екологичния аспект в центъра на корпоративните решения, но внедряването на екологичните теми в производството изисква измерване на
въздействието върху околната среда на производствения процес с помощта на инструментите LCA / PEF. Именно този вид анализ позволява на компаниите да водят така нареченото “екологично счетоводство”.

Кои са инструментите разработени от проекта EFFIGE и Европейската комисия, които ви дават възможност да направите LCA / PEF? Как се променят инвестициите и производствата при прилагането на LCA /PEF? Какво е екодизайн?
Бизнесът ще се запознае с основните принципи на кръговата икономика и ще разбере как може да се възползва от големите възможности, които предлага този
икономически модел.

- ще научите нови управленски подходи за повишаване на конкурентоспособността, как да въведете екологичен контрол във вашата компания и какви предимства ще ви донесе;
- ще добиете представа какви разпоредби ще бъдат въведени през следващите години и как се движат другите европейски пазари в тази насока;
- ще разбере кога и как е възможно да се направи LCA / PEF, какво означава „екодизайн“ на даден продукт и как това ще се превърне в основна стратегия за
пазара на зелени продукти през следващите години;

-ще разбере логиката на “екологичното счетоводство” и как това може да се използва като инструмент за устойчиво финансиране и зелен маркетинг; Ще разбере какви възможности за финансиране на „зелени“ проекти, предлага Планът за възстановяването на Европа (Следващо поколение ЕС);
 

Уебинарите са безплатни, но е необходима предварителна регистрация, която може да направите тук.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща