ЕС заделя 200 млн. евро за новаторски проекти в космическия сектор

Икономика / Технологии
3E news
425
article picture alt description

Европейската комисия и групата Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) обявиха, че заедно заделят 200 млн. евро за новаторски проекти в космическия сектор. Представител на Европейската комисия във вторник  обяви на брифинг тази важна инициатива за подкрепа на европейските стартъпи. Той съобщи, че на провеждащата се в Брюксел 12-та Европейска конференция за космоса ЕИБ и компанията ArianeGroup подписаха споразумение, потвърждаващо условен заем от 100 млн. евро за новата програма за пускането на ракетата Ariane 6. Сделката е подкрепена от Инвестиционен план за Европа.

Освен това Европейската комисия и ЕИБ обявиха за първата подкрепяна от ЕС пилотна космическа програма InnovFin Space Equity Pilot и за създаването на първия в Европа пилотен технически фонд, ориентиран към космоса.

InnovFin Space Equity Pilot е програма на стойност 100 млн. евро в рамките на инициативата InnovFin или Финанси на ЕС за новатори, специално предназначена за подкрепа на иновациите и развитието на европейските малки и средни предприятия, работещи в областта на космическите технологии.

„Финансовите инструменти, подкрепяни от ЕС дават възможност за нашите партньори, ЕИБ и ЕИФ да инвестират в по-рискови области и да привлекат други инвестиции от държавния и частен сектор“, каза в тази връзка еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Комисарят за вътрешния пазар Бретон определи събитието като преломен момент за ЕС по отношение на подкрепата  на космическата промишленост. Кредитът на ЕИБ за програмата Ariane 6 цели да осигури самостоятелното излизане на ЕС в космоса. Програмата InnovFin Space на Брюксел е ясен сигнал за инвестиционната привлекателност на космическия бизнес в Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща