Експерт: Необходим е скок на инвестициите в батерии за съхранение на еленергия

Енергетика / Технологии
3E news
2311
article picture alt description

Неотдавнашен доклад, представен на Световния икономически форум установи, че при подходящи условия батерийните технологии могат да намалят емисиите в транспортния и енергийния сектор с 30% - достатъчно, за да бъде постигната целта на Парижкото споразумение от 2 ° C.

„Намирането и популяризирането на нисковъглеродни източници на енергия бързо се превърна в глобален приоритет и докладът от Световния икономически форум (WEF) беше създаден с тази мисия. Представяйки случай за инвестиции в батерии, докладът определя индустрията като евентуално „най-значимата“ намеса при постигане на целите за Париж в областта на температурата и, ако е съчетана с други технологии, е способна да определи курс за постигане на целта от 1.5 градуса по Целзий“, сочи авторът на GlobalData Скарлет Еванс.

„Предвижда се употребата на батерии за съхранение на електрическа енергия да нараства и изглежда, че индустрията е водеща за гарантирането на ползите от алтернативата зелена енергия“, сочи авторът. И добавя: „Докладът предполага, че световната верига на стойност на батерията ще трябва да се разшири 19 пъти, което ще означава около 550 милиона долара инвестиции през следващото десетилетие.“

Съпредседателят на Global Battery Alliance (GBA) Бенедикт Соботка коментира за GlobalData: „Оставена на собствените си устройства, настоящата верига на стойността на батерията не може да създаде тези важни предимства. Необходимо е значително увеличаване, за да се създаде много по-устойчива и отговорна верига на стойността“.

„Батериите са ключови за декарбонизирането на автомобилния транспорт и подпомагат прехода към система за възобновяема енергия. Налице е силен начален импулс. Ако обаче не бъдат предприети подходящи действия, колективният ни „въглероден бюджет“ може да бъде изразходван до 2035 г. и декарбонизацията може да дойде твърде късно“, казва още Бенедикт Соботка.

Според него е необходимо сътрудничество между множество сектори, включително бизнес, правителства, академични среди, неправителствени организации и гражданско общество, за да се отключи значителния социално-икономически потенциал на батериите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща