Евратом и Япония навлизат в нова фаза на сътрудничеството си по проекта ITER

Енергетика / Технологии
3E news
478
article picture alt description

Превод от Института за енергиен мениджмънт

Преминаването към декарбонизирано, щадящо климата общество е едно от ключовите предизвикателства на съвременността. Основен компонент е създаването на разнообразен, сигурен и климатично чист енергиен микс. Изследванията на синтеза имат за цел да помогнат за постигането на тази цел чрез разработване на обещаващата технология на термоядрената енергия като чист и безопасен източник на енергия за бъдещето. Ключов инструмент по пътя към термоядрената енергия е ITER - проект в развитие на базата на международно сътрудничество, който е в процес на реализация в Кадараче, Франция.

В допълнение към ITER, Европейската общност за атомна енергия (Евратом), представлявана от Европейската комисия, и правителството на Япония, представлявано от нейното Министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологията (MEXT), съвместно инвестират в проект, наречен "По-широк подход" (Broader Approach).

Стартирани през 2007 г. чрез подписването на Споразумението за "По-широк подход" от двамата партньори, дейностите, осъществявани в рамките на "По-широк подход", имат за цел да допълнят проекта ITER и да посрещнат научните и инженерни предизвикателства, свързани с изграждането на електропроизводствена централа на база термоядрен синтез, предназначена за търговска експлоатация.

Тринадесет години по-късно, през 2020 г., Евратом и Япония започват нова, втора фаза от дейности, фокусирана върху експлоатацията на вече изградените съоръжения и върху тясното сътрудничество с ITER, тъй като последният влиза в своята ключова фаза на монтаж. На практика работата се извършва от двете „изпълнителни агенции“: Fusion for Energy (F4E) за Европа и Националните институти за квантова и радиологична наука и технологии (QST) за Япония. Всяка организация ръководи „Местен екип“ и координира съответния си принос към дейностите.

Вижте повече тук.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща