В националния изследователски ядрен университет МИФИ сглобиха учебен токамак

Енергетика / Технологии
3E news
832
article picture alt description

В руския Национален изследователски ядрен университет „МИФИ“ бе сглобен токамак (тороидална камера с магнитни намотки) за провеждане на изследвания в областта на управляемия ядрен синтез. Идеята за учебната инсталация бе подкрепена от „Росатом“ и бе включена в индустриалния план на корпорацията.

„В основата на проекта е разработката на Генадий Воробьов – учен и инженер от Санкт Петербург, който има богат опит при създаването на малки токамаци. При конструирането участваха и сътрудници на „Курчатовски институт“, каза Валерий Курнаев, завеждащ катедра по физика на плазмата в „МИФИ“. По думите му токамакът е преди всичко учебно-демонстрационен, като основната му задача е подготовката на кадри в областта на управляемия термоядрен синтез за големи руски инсталации и международния експериментален термоядрен реактор ИТЕР.

„Многогодишният опит при подготовката на научни кадри в „МИФИ“ показа, че за бъдещите изследователи е важна активната им самостоятелна научна работа по време на обучението. Проектът е открит за всички заинтересовани научни и учебни организации, а студенти и аспиранти от други руски ВУЗ могат да участват в изследванията на нашия токамак“, подчерта Курнаев, цитиран от atomic-energy.ru.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща