АББ печели голяма поръчка за захранване и задвижване на пет кораба на Финкантиери

Енергетика / Технологии
3E news
484
article picture alt description

АББ получи поръчка на стойност около 150 милиона щатски долара, за да предостави широк спектър от технологии за захранване на круизни кораби от следващо поколение, построени от италианския корабостроител Финкантиери.

Укрепвайки своята позиция на предпочитан доставчик в круизния сегмент, АББ ще оборудва пет новопостроени кораба с електрическо задвижване Azipod®, което има доказана способност да намали значително консумацията на гориво.

Всеки круизен кораб ще се захранва от два модула Azipod®, което прави общо 178 мегавата (238 000 к.с.) мощност на задвижване за петте новопостроени кораба. Част от поръчката включва най-големите и мощни задвижващи модули Azipod®, които някога са били инсталирани от Финкантиери, по 20 мегавата всеки. Корабите ще влязат в експлоатация между 2023 и 2026 г.

„Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с Финкантиери върху тези кораби от световна класа, които поемат курс към екологично съобразените пътувания. Днешните пасажери очакват устойчиви пътувания и за нас е чест да подкрепим екологичните цели на Финкантиери с нашата технология, която представлява иновациите и ефективността като никоя друга“, каза Юха Коскела, президент на дивизия „Морски сектор и пристанища“ на АББ.

„Нашето сътрудничество с АББ продължава вече над две десетилетия, като първото задвижване Azipod® е монтирано от Финкантиери в края на 90-те години. Днес ние бележим допълнителен напредък в нашия ангажимент към екологично корабоплаване и сме щастливи да работим с доверен партньор, чийто решения през годините са осигурявали превъзходни постижения, надеждност, безопасност и устойчивост за круизния сегмент,“ каза Луиджи Матарацо, Генерален мениджър, отдел „Търговски кораби“, Финкантиери.

С електрически двигател, поставен в потопена във водата капсула извън корпуса на кораба, системата Azipod® може да се върти на 360°, като съществено подобрява маневреността на кораба и намалява консумацията на гориво с до 20 %, в сравнение с конвенционалните системи. 

Днес над 100 круизни кораба разчитат на технологията Azipod®, която вече е индустриален стандарт в круизния сегмент. От пускането си преди три десетилетия, задвижването Azipod® е спестило над 900 000 тона гориво само в сегмента за пътнически круизи. Възможностите на задвижването Azipod® варират между 1 и 22 мегавата, като тази технология играе ключова роля в силната позиция на АББ в екологичното електрическо задвижване.

Всеки съд също така ще използва интегрираната система за електрическо захранване на АББ, което включва генератори, двигатели, табла, трансформатори и система за дистанционно управление за маневриране на модулите Azipod® от мостика. Комбинирането на задвижването Azipod® със системата за електрическо захранване позволява да се конфигурира цялото оборудване за оптимална производителност, което води до повишена ефективност и устойчивост на работата.

В съответствие с подхода „Електрически. Дигитален. Свързан“ на дивизия „Морски сектор и пристанища“, която предвижда дигиталното и свързано бъдеще на корабоплаването, тези кораби ще имат възможността да използват инфраструктурата и центровете на ABB Ability™ Collaborative Operations (съвместни операции). Collaborative Operations използва дистанционно наблюдение на оборудването и анализ на данни, за да даде възможност за предварителна поддръжка, планирани интервенции и дистанционна техническа поддръжка.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 110 000 талантливи служители в над 100 държави. 

Финкантиери е една от най-големите световни корабостроителни групи и номер едно по отношение на диверсификацията и иновациите. Те са лидер в дизайна и строителството на круизни кораби и референтен играч във всички високотехнологични сектори на корабостроенето, от военноморски до офшорни обслужващи кораби, от сложни специализирани съдове и фериботи до мегаяхти, както и в ремонта и преобразуването на кораби, производството на системи и оборудване за механично и електрическо оборудване, решения за интериор на круизни кораби, електронни системи и софтуер, инфраструктури и морски конструкции, както и следпродажбено обслужване. С над 230 години история и над 7000 построени кораба, Финкантиери са запазили в Италия своите управленски офиси, както и всички свои отличителни инженерни и производствени умения. С над 9 500 служители и мрежа от доставчици, която разполага с почти 50 000 души само в Италия, Финкантиери превръща своя фрагментиран производствен капацитет от няколко корабостроителници в сила, като придобива най-широкото портфолио от клиенти и продукти в круизния бизнес. За да се задържи на ниво спрямо конкуренцията и да се утвърди на световно ниво, Финкантиери разширява своето продуктово портфолио, като става световен лидер в секторите, в които оперира. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща