324 млн.834 хил. лв. е ефектът от предоговорената формула за цената на газа

Енергетика / България
3E news
3727
article picture alt description

324 млн.834 хил. лв. е ефектът от предоговорената нова формула за ценообразуване след подписването на новото споразумение между „Булгаргаз“ и „Газпром“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, като отчете, че газовото дружество е прилагало правилно формулата за ценообразуване със спотовата съставляваща.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов от своя страна уточни, че предложението на дружеството за септември е за цена от 22,46 лв. за MWh ( (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) и до края на работния ден ще бъдат издадени фактури за индустрията на свободни цени. За газоразпределителните компании фактури ще започнат да се издават след решението на регулатора. Той изрази очакване, че до няколко дни регулаторът ще се произнесе.

Министърът обяви резултатите от проверката, наложена от енергийното министерство и, поради която „Булгаргаз“ оттегли заявлението си от КЕВР за цената на природния газ за месец септември.

Петкова уточни, че прегледът е изискан от газовото дружество не само заради цената, а и заради необходимостта от анализ на ефекта от предоговорената цена между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за едногодишния период  (времето от 5 август 2019 година, когато е депозирано искането към руската газова компания до края на август 2020 година), от действието му. Припомнено бе и, че преди предоговарянето цената на природния газ бе в пълна зависимост от индексирането към цените на петрола. Както и, че в резултат на новото споразумение между „Газпром“ и „Булгаргаз“ и новата формула вече присъства спотова съставляваща. „С предоговарянето тази формула бе променена като в нея се появи и елемент на спот пазар, който на практика отразява пазарните цени и пазара на природен газа на европейките газови хъбове. Тоест това ни дава възможност и целта беше България и българските потребители да плащат реалната цена на природния газ, пазарната“, каза Петкова.

Енергийният министър отчете, че ценовата формула е прилагана правилно от страна на „Булгаргаз“ при спазване и на съответната ценова наредба на регулатора. „Всички елементи са правилно определени и предложената от „Булгаргаз“ цена на стойност 22.46 лв. за  MWh за месец септември е коректно определена“, каза Петкова.

„Наред с това в анализа е направен преглед на състоянието на пазара на природен газ. Отбелязано е, че за периода от месец май 2020 г.до  август 2020 г. цените на природния газ на европейските газови хъбове бележат рекордно ниски цени. Това се дължи на намаленото потребление на природен газ в резултат на ковид кризата“, уточни Петкова. През август обаче, според цитирания от нея анализ се наблюдава покачване на цените на европейските газови хъбове, в резултат на което по думите й е нормално и цената на „Булгаргаз“ да отбележи леко покачване  от 3,79 лв.за MWh спрямо цената за август.

Тази цена за месец септември 22,46 лв.за MWh за месец септември е по-ниска от цената за април. Това е първият месец, в който е започнало определянето на цената по новата формула, уточни още Петкова.

Анализа на ефекта от предоговарянето на цената между „Булгаргаз“ и „Газпром“ показва, че ефекта от предоговарянето на формулата и въвеждането на спотовата съставляваща има положителен ефект. В стойностно изражение този ефект има следните параметри: разходите, които българските потребители биха направили за 12 месеца при действието на старата формула с петролна индексация (август 2019 – август 2020 г.) биха били 706 млн. 727 хил. лв. 

Новата формула, която е хибридната и включва спот пазара показва, че тези разходи са 501 млн. 670 хил. лв. Тоест ефекта е 286 млн. 119 хил. лв. Към този ефект трябва да прибавим и ефекта свързан с нагнетяването на природен газ от дружеството в подземното газохранилище в Чирен – 38 млн. 694 хил. лв.

„Или общият ефект от предоговарянето на условията и формирането на цената на природния газ 324 млн. 824 хил. лв.“, заключи енергийният министър.

При старата формула цената на газа за потребителите би била 32.80 лв. при новата формула – 22,46 лв. за MWh.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов от своя страна припомни също, че след предоговарянето на начина на ценообразуване, доставната цена се образува на месечна база, докато преди това е ставало на три месеца. Той отбеляза предимствата на спотовия елемент в цената и особеностите на европейските газови пазари. Увеличението през август с 50 % на европейските газови хъбове по думите на Павлов при нас се отразява в по-малка степен, заради това, че имаме и петролен компонент. Това по думите му е отразено и в продажбите, а и в закупените и нагнетени количества в газовото хранилище. Настоящото увеличение няма да се отрази на топлофикационните дружества, тъй като е предвидено от КЕВР. Павлов допълни, че финансовото съъстояние на дружеството е добро и не е застрашено.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща