Morgan Stanley очаква зеленият водород да е сравним по цени със сивия още през 2023 г.

Енергетика / Свят
3E news
3080
article picture alt description

Според мнението на анализаторите от инвестиционната банка Morgan Stanle, в САЩ зеленият водород ще може да стане конкурентоспособен на сивия, получаван от изкопаеми горива още през 2023 г., съобщава Recharge. Цялата работа се състои в спада на стойността на електроенергията, произведена на основата на възобновяемите източници на енергия (ВЕИ).

В рамките на „най-добрите по своята класа“ американски ВЕИ-проекти, зелен водород още днес може да се получава по цена от 1,53 долара за килограм, което го прави конкурентоспособен със „синият“ водород, получаван от изкопаеми горива, основно от природен газ с улавяне на СО2, се казва в анализ на Morgan Stanley.

През 2023-2024 години, при запазване на данъчните удръжки (tax credits) в региони като Тексас и Средният Запад, стойността на вятърната енергия (LCOE) може да падне до 5 – 7 долара за МВтч, смятат още анализаторите на инвестиционната банка.

Това би направило зеленият водород, произвеждан с помощта на вятърната енергетика конкурентоспособен с новите проекти за производство на сив „много по-бързо от смятаното досега“ с цена от около 1 долара за кг, смятат от банката. Авторите отбелязват, че цената на H2 е „много чувствителна“ към стойността на електроенергията. Намаляването й с 2 долара за МВтч намалява стойността на водорода с 0,10 долара за кг.

САЩ са един от големите пазари за зелен водород. Днес там, както и на другите места по света доминира сивият водород, цената на който съставлява около 0,30 щатски долара за кг (без капиталовите разходи, необходими за въвеждането в експлоатация на нови мощности).

Анализаторите от Morgan Stanley признават, че разглежданият спад на стойността на зеленият водород зависи от намаляването на разходите за електролизаторите, субсидиите за поддържането на електролизата, а също така от споменатото приспадане на данъчното намаление на вятърната енергия. (която е основна форма на поддържането на ВЕИ в САЩ).

Ключови играчи в тандема „вятърна енергетика – зелен водород“ може да станат „лидерите във вятърната енергетика, като NextEra, AES и Duke Energy.  
NextEra например вече започва първият си проект за производство на зелен водород. Впрочем в него ще се използва слънчева енергия, а не вятърна, произведена от фотоволтаични инсталации и насочени към електролизатори с мощност от 20 МВт.

Смятаме, че има потенциал за формиране на стратегически обединения между лидерите на вятърната енергетика и компаниите, които искат да генерират и използват зелен водород, за да комбинират всички необходими умения и да осигурят конкурентоспособността на зеления водород с много по-бързи темпове от очакваното. " смятат от Morgan Stanley.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща