Директорът на МВФ Кристалина Георгиева предупреди за рекордно забавяне на световния БВП

Икономика / Свят
3E news
1641
article picture alt description

Новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви за рекордно забавяне на растежа на световната икономика, заплаха за съществен ръст на корпоративния дълг и неизпълнения по него. Това е първата програмна реч на Георгиева, с която тя се представя в новото си качество, отбелязват международните агенции.

„Преди две години световната икономика беше на етап на синхронно възстановяване. Въз основа на показателите за БВП почти в 75 % от страните се наблюдаваше ускорение. Днес все още голяма част от световната икономика се движи в синхрон, но за съжаление този път растежът се забавя...Това мащабно забавяне на темповете означава, че ръстът през тази година ще спадне до най-ниското ниво от началото на десетилетието“, заяви тя.

„Ако спадът е сериозен,  корпоративният дълг с риск за неизпълнение ще нарасне  до 19 трилиона долара, или почти до 40 % от съвкупния дълг в осемте водещи икономики. Това превишава нивото, наблюдавано по време на финансовата криза“  , каза тя.

Георгиева отбеляза, че голям дял за съществуващата ситуация в икономиката се дължи на търговските войни. „Резултатите са очевидни. От търговската война губят всички. За световната икономика общият ефект от търговските конфликти означава загуба на примерно 700 милиарда долара през 2020 година, или примерно 0,8 % от БВП“, подчерта тя.

Кристалина Георгиева беше избрана за директор на Международния валутен фонд на 1 октомври 2019 година за срок от пет години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща